Golonka duszona z warzywami

bartek
Golonka duszona z warzywami

1

0 / 0

Doskonała na rodzinny obiad, jak i spotkania przy piwku. Niepowtarzalny smak ziemniaków!

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. golonka

6 szt. ziemniaki

3 szt. marchew

2 szt. korzeń pietruszki

2 szt. seler

5 szt. czosnek

2 szt. por

3 szt. liść laurowy

1 szt. kostka rosołowa

6 szt. ziele angielskie

Przygotowanie


1

Golonkę dokładnie umyć i natrzeć pieprzem, solą i czosnkiem.

2

Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

3

Następnie gotować ją około 1,5 godziny z liściem laurowym, zielem angielskim i włoszczyzną/marchewka, pietruszka, seler, por. Powstały wywar można wykorzystać do tłustych zup, typu: żurek, kapuśniak.

4

Do garnka włożyć podgotowaną golonkę. Doprawić mięso papryką ostrą, solą i pieprzem. Dodać 300 ml wody z 1 kostką rosołową.

5

Warzywa (2 marchewki, pietruszka i 6 średnich ziemniaków) kroimy w talarki, ziemniaki w większą kostkę.

6

Na wierzch ułożyć pokrojone warzywa i dusić pod przykryciem, około 45 minut do godziny.

7

W razie konieczności dolać wody.

8

Podawać z sałatą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

845

kcal

Białka

39

gram

Węglowodany

115

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły