Golonka duszona z warzywami
bartek
Doskonała na rodzinny obiad, jak i spotkania przy piwku. Niepowtarzalny smak ziemniaków!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
845
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Doskonała na rodzinny obiad, jak i spotkania przy piwku. Niepowtarzalny smak ziemniaków!
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. golonka
6 szt. ziemniaki
3 szt. marchew
2 szt. korzeń pietruszki
2 szt. seler
5 szt. czosnek
2 szt. por
3 szt. liść laurowy
1 szt. kostka rosołowa
6 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
Golonkę dokładnie umyć i natrzeć pieprzem, solą i czosnkiem.
Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Następnie gotować ją około 1,5 godziny z liściem laurowym, zielem angielskim i włoszczyzną/marchewka, pietruszka, seler, por. Powstały wywar można wykorzystać do tłustych zup, typu: żurek, kapuśniak.
Do garnka włożyć podgotowaną golonkę. Doprawić mięso papryką ostrą, solą i pieprzem. Dodać 300 ml wody z 1 kostką rosołową.
Warzywa (2 marchewki, pietruszka i 6 średnich ziemniaków) kroimy w talarki, ziemniaki w większą kostkę.
Na wierzch ułożyć pokrojone warzywa i dusić pod przykryciem, około 45 minut do godziny.
W razie konieczności dolać wody.
Podawać z sałatą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
845
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.