Gollo-makarollo

ulamek23
Gollo-makarollo

Średnia 0 / 0

Oceń!

Gollo-makarollo to gorące i pyszne danie dla najlepszego kibica!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 opak. makaron kokardki lubella

1 szt. filet z kurczaka

200 dag. szpinak świeży

4 łyżka śmietana 18%

20 dag. ser cheddar

1 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. pomidor

2 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka oliwa z oliwek

0.50 szkl. woda

1 szt. por

Przygotowanie


Do posolonego wrzątku wrzucić makaron kokardki i gotować przez 6-8 minut. Po gotowaniu odcedzić.

Krok 1

Filet z kurczaka i pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu.

Smażyć na oliwie z oliwek przez 10 minut.

Dodać szpinak i por pokrojony w krążki (10 krążków). Smażyć dalej przez kolejne 5 minut.

Krok 4

4 łyżki śmietany wymieszać ze startym serem cheddar, łyżeczką koncentratu pomidorowego i wodą w szklance.

Krok 5

Sos wlać do smażonych składników. Zmniejszyć ogień pod patelnią i smażyć następne 5 minut.

Dodać ugotowany makaron. Dusić jeszcze przez kilka minut.

Krok 7

Nałożyć na talerz i posypać startym serem. Idealny napój pasujący do dania to: wino wytrawne (do wyboru, do koloru), piwo (do meczu), sok Tymbark (ulubiony smak), a nawet woda mineralna. Wybór należy do Ciebie!

Zajadać ze smakiem, trzymając kciuki za wybraną drużynę piłkarską!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

692

kcal

Białka

47

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły