Gollo-makarollo

ulamek23
Gollo-makarollo

0

0 / 0

Gollo-makarollo to gorące i pyszne danie dla najlepszego kibica!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 opak. makaron kokardki lubella

1 szt. filet z kurczaka

200 dag. szpinak świeży

4 łyżka śmietana 18%

20 dag. ser cheddar

1 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. pomidor

2 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka oliwa z oliwek

0.50 szkl. woda

1 szt. por

Przygotowanie


1

Do posolonego wrzątku wrzucić makaron kokardki i gotować przez 6-8 minut. Po gotowaniu odcedzić.

2

Filet z kurczaka i pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu.

3

Smażyć na oliwie z oliwek przez 10 minut.

4

Dodać szpinak i por pokrojony w krążki (10 krążków). Smażyć dalej przez kolejne 5 minut.

5

4 łyżki śmietany wymieszać ze startym serem cheddar, łyżeczką koncentratu pomidorowego i wodą w szklance.

6

Sos wlać do smażonych składników. Zmniejszyć ogień pod patelnią i smażyć następne 5 minut.

7

Dodać ugotowany makaron. Dusić jeszcze przez kilka minut.

8

Nałożyć na talerz i posypać startym serem. Idealny napój pasujący do dania to: wino wytrawne (do wyboru, do koloru), piwo (do meczu), sok Tymbark (ulubiony smak), a nawet woda mineralna. Wybór należy do Ciebie!

9

Zajadać ze smakiem, trzymając kciuki za wybraną drużynę piłkarską!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

692

kcal

Białka

47

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły