Gołąbkowe Myszki
JustynaDabek
0
0 / 0
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. młoda kapusta
30 dag. mięso mielone wieprzowe
30 dag. mięso mielone z indyka
1 szkl. kasza gryczana
1 szt. cebula
2 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
1 łyżecz. papryka słodka
2 szt. jaja l
10 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
Przygotowanie
Obgotowujemy kapustę (z wyciętym głąbem) około 7 min w osolonej i wrzącej wodzie. Następnie zdejmujemy z niej liście, a kiedy wystygną ścinamy nożem zgrubienia.
Kaszę gryczaną wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy około 15 minut do wchłonięcia płynu. Studzimy.
Do miski dodajemy przestudzoną kaszę, mięso mielone, posiekaną i podsmażona cebulę, przyprawy. Doprawiamy solą do smaku. Wbijamy jaja i wyrabiamy ręką.
Na środku każdego liścia kładziemy 2-3 łyżki farszu i zawijamy. W naczyniu żaroodpornym lub garnku układamy nasze gołąbki. Wlewamy 1- 1.5 szklanki wody i przykrywamy naczynie. Pieczemy ok 1.5 h w 180 C. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę aby gołąbki się zarumieniły. Podajemy z ulubionym sosem np. pomidorowym.
Upieczone gołąbki przystrajamy tak, by wyglądały na małe myszki, aby dzieci je chętniej zjadły. U mnie sosu pomidorowego nie lubią, ale gołąbki z ketchupem to dla nich rarytas!