0

Składniki

1 Sztuka
Młoda kapusta
30 Dekagramów
mięso wieprzowe mielone
30 Dekagramów
Mielone mięso z indyka
1 Szklanka
Kasza gryczana
1 Sztuka
cebula
2 Łyżeczki
sól
0.5 Łyżeczki
pieprz
1 Łyżeczka
papryka słodka
2 Sztuki
jajka
10 Łyżek
ingridient
Ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Obgotowujemy kapustę (z wyciętym głąbem) około 7 min w osolonej i wrzącej wodzie. Następnie zdejmujemy z niej liście, a kiedy wystygną ścinamy nożem zgrubienia.
  2. Kaszę gryczaną wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy około 15 minut do wchłonięcia płynu. Studzimy.
  3. Do miski dodajemy przestudzoną kaszę, mięso mielone, posiekaną i podsmażona cebulę, przyprawy. Doprawiamy solą do smaku. Wbijamy jaja i wyrabiamy ręką.
  4. Na środku każdego liścia kładziemy 2-3 łyżki farszu i zawijamy. W naczyniu żaroodpornym lub garnku układamy nasze gołąbki. Wlewamy 1- 1.5 szklanki wody i przykrywamy naczynie. Pieczemy ok 1.5 h w 180 C. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę aby gołąbki się zarumieniły. Podajemy z ulubionym sosem np. pomidorowym.
  5. Upieczone gołąbki przystrajamy tak, by wyglądały na małe myszki, aby dzieci je chętniej zjadły. U mnie sosu pomidorowego nie lubią, ale gołąbki z ketchupem to dla nich rarytas!

Podobne przepisy

Spaghetti

Średni Do 1 godz
Spaghetti

Boeuf strogonof

Łatwy Do 40 min
Boeuf strogonof

Leczo z cebuli

Łatwy Do 3 godz
Leczo z cebuli

Diabelski Kurczak

Łatwy Do 1 godz
Diabelski Kurczak

Diabelskie Spaghetti

Łatwy Do 40 min
Diabelskie Spaghetti

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Fasolka szparagowa w pomidorach

Łatwy Do 40 min
Fasolka szparagowa w pomidorach

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Łatwy Do 40 min
Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!