Gołąbkowe Myszki

JustynaDabek
Gołąbkowe Myszki

0

0 / 0

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. młoda kapusta

30 dag. mięso mielone wieprzowe

30 dag. mięso mielone z indyka

1 szkl. kasza gryczana

1 szt. cebula

2 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

1 łyżecz. papryka słodka

2 szt. jaja l

10 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

Przygotowanie


1

Obgotowujemy kapustę (z wyciętym głąbem) około 7 min w osolonej i wrzącej wodzie. Następnie zdejmujemy z niej liście, a kiedy wystygną ścinamy nożem zgrubienia.

2

Kaszę gryczaną wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy około 15 minut do wchłonięcia płynu. Studzimy.

3

Do miski dodajemy przestudzoną kaszę, mięso mielone, posiekaną i podsmażona cebulę, przyprawy. Doprawiamy solą do smaku. Wbijamy jaja i wyrabiamy ręką.

4

Na środku każdego liścia kładziemy 2-3 łyżki farszu i zawijamy. W naczyniu żaroodpornym lub garnku układamy nasze gołąbki. Wlewamy 1- 1.5 szklanki wody i przykrywamy naczynie. Pieczemy ok 1.5 h w 180 C. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę aby gołąbki się zarumieniły. Podajemy z ulubionym sosem np. pomidorowym.

5

Upieczone gołąbki przystrajamy tak, by wyglądały na małe myszki, aby dzieci je chętniej zjadły. U mnie sosu pomidorowego nie lubią, ale gołąbki z ketchupem to dla nich rarytas!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły