1

Składniki

100 Mililitrów
Śmietana slodka
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
1 Litr
woda
500 Gramów
ryż biały
500 Gramów
mięso wieprzowe mielone
400 Gramów
pieczarki
40 Gramów
1 Sztuka
Młoda kapusta
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
kostka rosołowa
2 Łyżki
mąka pszenna
1 Łyżka
oliwa z oliwek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z kapusty wyciąć tak zwanego głąba.
  2. do garnka wlać wodę i zagotować, posolić.
  3. włożyć kapustę i parzyć 10 minut.
  4. wyjąć kapustę, oddzielić liście.
  5. ryż ugotować w 1 litrze wody i lekko posolić.
  6. pieczarki i cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Ugotowany i przestudzony ryż wrzucić do miski, dodać pieczarki z cebulą i mięso, wymieszać i doprawić do smaku.
  7. na każdy liść kłaść po porcji farszu, zwijać gołąbki i układać w wyłożonym liśćmi kapusty garnku.
  8. na wierzch wrzucić kostkę rosołową.
  9. koncentrat wymieszać w 1 litrze wody z dodatkiem soli i pieprzu, zalać nim gołąbki, przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu około 30 - 40 minut.
  10. wyjąć uduszone gołąbki, rozrobić mąkę ze śmietaną i zagęścić powstały sos, zagotować.
  11. do gotowego sosu włożyć z powrotem gołąbki.

Opis

Super połączenie mięsa, ryżu i pieczarek............A wszystko zawinięte w liście kapusty.

Podobne przepisy

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Łatwy Do 40 min
Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Łatwy Do 3 godz
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Kurczak z pieczarkami w śmietanie

Łatwy Do 1 godz
Kurczak z pieczarkami w śmietanie

Lasagne pomarańczowe

Trudny Do 1 godz
Lasagne pomarańczowe

Lasagne z kurczakiem i brokułami

Trudny Do 1 godz
Lasagne z kurczakiem i brokułami

Leczo wegetariańskie

Łatwy Do 40 min
Leczo wegetariańskie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!