Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

m7

Gołąbki to danie, które można dowolnie modyfikować. Smaczne zarówno w wersji mięsnej i bezmięsnej. My polecamy tradycyjny przepis na gołąbki z lekkim twistem, czyli połączenie mięsa mielonego, ryżu i pieczarek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
148
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.7 / 9
Gołąbki to danie, które można dowolnie modyfikować. Smaczne zarówno w wersji mięsnej i bezmięsnej. My polecamy tradycyjny przepis na gołąbki z lekkim twistem, czyli połączenie mięsa mielonego, ryżu i pieczarek.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
100 śmietana slodka
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 l woda
500 g ryż biały
500 g mięso mielone wieprzowe
400 g pieczarki
40 g koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. młoda kapusta
1 szt. cebula
1 szt. kostka rosołowa
2 łyżka mąka pszenna
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Z kapusty wyciąć głąb, czyli twardy trzon.
Do garnka wlać wodę, zagotować i posolić.
Włożyć kapustę i parzyć 10 minut.
Wyjąć kapustę, oddzielić liście.
Ryż ugotować w 1 litrze wody i lekko posolić.
Pieczarki i cebulę umyć, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Ugotowany i przestudzony ryż wrzucić do miski, dodać pieczarki z cebulą i surowe mięso. Wymieszać i doprawić do smaku.
Na każdy liść kłaść po porcji farszu, zwijać gołąbki i układać w wyłożonym liśćmi kapusty garnku.
Na wierzch wrzucić kostkę rosołową.
Koncentrat wymieszać w 1 litrze wody z dodatkiem soli i pieprzu, zalać nim gołąbki, przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu około 30 - 40 minut.
Wyjąć uduszone gołąbki, rozrobić mąkę ze śmietaną i zagęścić powstały sos, zagotować.
Do gotowego sosu włożyć z powrotem gołąbki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
148
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.