Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

m7
Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

2

3.7 / 9

Gołąbki to danie, które można dowolnie modyfikować. Smaczne zarówno w wersji mięsnej i bezmięsnej. My polecamy tradycyjny przepis na gołąbki z lekkim twistem, czyli połączenie mięsa mielonego, ryżu i pieczarek.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

100 śmietana slodka

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

1 l woda

500 g ryż biały

500 g mięso mielone wieprzowe

400 g pieczarki

40 g koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. młoda kapusta

1 szt. cebula

1 szt. kostka rosołowa

2 łyżka mąka pszenna

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Z kapusty wyciąć głąb, czyli twardy trzon.

2

Do garnka wlać wodę, zagotować i posolić.

3

Włożyć kapustę i parzyć 10 minut.

4

Wyjąć kapustę, oddzielić liście.

5

Ryż ugotować w 1 litrze wody i lekko posolić.

6

Pieczarki i cebulę umyć, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Ugotowany i przestudzony ryż wrzucić do miski, dodać pieczarki z cebulą i surowe mięso. Wymieszać i doprawić do smaku.

7

Na każdy liść kłaść po porcji farszu, zwijać gołąbki i układać w wyłożonym liśćmi kapusty garnku.

8

Na wierzch wrzucić kostkę rosołową.

9

Koncentrat wymieszać w 1 litrze wody z dodatkiem soli i pieprzu, zalać nim gołąbki, przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu około 30 - 40 minut.

10

Wyjąć uduszone gołąbki, rozrobić mąkę ze śmietaną i zagęścić powstały sos, zagotować.

11

Do gotowego sosu włożyć z powrotem gołąbki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły