0

Składniki

1 Sztuka
Kapusta włoska
200 Gramów
1 Sztuka
jajko
40 Gramów
Suszone grzyby
2 Sztuki
cebula
1 Sztuka
ząbek czosnku
2 Łyżki
olej
300 Mililitrów
woda
1 Łyżeczka
sól, pieprz
2 Łyżeczki
zioła prowansalskie
300 Mililitrów
woda z grzybów
100 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
50 Gramów
masło
25 Gramów
ingridient
mąka puszysta Poznańska lubella
2 Szczypty
sól, pieprz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Warzywa dokładnie umyj. Z kapusty zdejmij pierwsze 4 liście i odłóż na bok. Oddziel kilkanaście największych liści i ugotuj je w osolonej wodzie ok 8 min. Osusz i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Warzywa dokładnie umyj. Grzyby namocz w gorącej wodzie, pozostaw na ok 1 godzinę. Następnie odcedź pozostawiając wodę.
  3. Grzyby pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż 3 min. Dodaj grzyby i duś ok 10 min. Dodaj kaszę i zioła prowansalskie, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
  4. Na ugotowane liście kapusty nałóż farsz i zawiń w „kopertę”. Na spód garnka rozłóż 4 surowe liście kapusty. Następnie układaj gołąbki. Zalej wodą, posól i gotuj ok 30 min.
  5. W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę, wymieszaj. Cały czas gotując powoli dolewaj wodę z namoczonych grzybów wymieszaną ze śmietaną. Rozmieszaj na gładką masę. Gotuj aż do zgęstnienia sosu. Przypraw solą i pieprzem. Gołąbki podawaj polane sosem grzybowym.

Opis

Pyszne gołąbki w wydaniu VEGE. Będą smakować każdemu!

Podobne przepisy

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Placki ziemniaczane z prowansalskim sosem pomidorowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Placki ziemniaczane z prowansalskim sosem pomidorowym

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Stek wołowy z kaszą gryczaną

Przepis
Łatwy Do 40 min
Stek wołowy z kaszą gryczaną

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!