Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

lubella
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

0

4 / 2

Ugotuj oryginalne w smaku gołąbki zawinięte w liście kapusty włoskiej. Smaczny farsz przyrządź z kaszy jęczmiennej, suszonych grzybów, cebuli i czosnku. Danie serwuj z domowym sosem grzybowym na bazie kremowej śmietanki, masła i mąki. Smacznego!

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szt. kapusta włoska

200 g lubella kasza jęczmienna

1 szt. jajko

40 g suszone grzyby

2 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka olej

300 woda

1 łyżecz. sól, pieprz

2 łyżecz. zioła prowansalskie

300 woda z grzybów

100 śmietanka kremowa 30%

50 g masło

25 g mąka puszysta poznańska lubella

2 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Warzywa dokładnie umyj. Z kapusty zdejmij pierwsze 4 liście i odłóż na bok. Oddziel kilkanaście największych liści i ugotuj je w osolonej wodzie ok 8 min. Osusz i pozostaw do wystygnięcia.

2

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Warzywa dokładnie umyj. Grzyby namocz w gorącej wodzie, pozostaw na ok 1 godzinę. Następnie odcedź pozostawiając wodę.

3

Grzyby pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż 3 min. Dodaj grzyby i duś ok 10 min. Dodaj kaszę i zioła prowansalskie, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.

4

Na ugotowane liście kapusty nałóż farsz i zawiń w „kopertę”. Na spód garnka rozłóż 4 surowe liście kapusty. Następnie układaj gołąbki. Zalej wodą, posól i gotuj ok 30 min.

5

W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę, wymieszaj. Cały czas gotując powoli dolewaj wodę z namoczonych grzybów wymieszaną ze śmietaną. Rozmieszaj na gładką masę. Gotuj aż do zgęstnienia sosu. Przypraw solą i pieprzem. Gołąbki podawaj polane sosem grzybowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

492

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

53

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły