Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami
lubella
Ugotuj oryginalne w smaku gołąbki zawinięte w liście kapusty włoskiej. Smaczny farsz przyrządź z kaszy jęczmiennej, suszonych grzybów, cebuli i czosnku. Danie serwuj z domowym sosem grzybowym na bazie kremowej śmietanki, masła i mąki. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
492
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 2
Ugotuj oryginalne w smaku gołąbki zawinięte w liście kapusty włoskiej. Smaczny farsz przyrządź z kaszy jęczmiennej, suszonych grzybów, cebuli i czosnku. Danie serwuj z domowym sosem grzybowym na bazie kremowej śmietanki, masła i mąki. Smacznego!
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szt. kapusta włoska
200 g lubella kasza jęczmienna
1 szt. jajko
40 g suszone grzyby
2 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka olej
300 woda
1 łyżecz. sól, pieprz
2 łyżecz. zioła prowansalskie
300 woda z grzybów
100 śmietanka kremowa 30%
50 g masło
25 g mąka puszysta poznańska lubella
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Warzywa dokładnie umyj. Z kapusty zdejmij pierwsze 4 liście i odłóż na bok. Oddziel kilkanaście największych liści i ugotuj je w osolonej wodzie ok 8 min. Osusz i pozostaw do wystygnięcia.
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Warzywa dokładnie umyj. Grzyby namocz w gorącej wodzie, pozostaw na ok 1 godzinę. Następnie odcedź pozostawiając wodę.
Grzyby pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż 3 min. Dodaj grzyby i duś ok 10 min. Dodaj kaszę i zioła prowansalskie, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
Na ugotowane liście kapusty nałóż farsz i zawiń w „kopertę”. Na spód garnka rozłóż 4 surowe liście kapusty. Następnie układaj gołąbki. Zalej wodą, posól i gotuj ok 30 min.
W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę, wymieszaj. Cały czas gotując powoli dolewaj wodę z namoczonych grzybów wymieszaną ze śmietaną. Rozmieszaj na gładką masę. Gotuj aż do zgęstnienia sosu. Przypraw solą i pieprzem. Gołąbki podawaj polane sosem grzybowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
492
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.