Gołąbki z kaszą i pieczarkami
EkspertOdKuchni
Gołąbki z kaszą i pieczarkami to przepis, który z pewnością zadowoli zarówno wegetarian, jak i miłośników klasycznych smaków w nowoczesnym wydaniu. Kasza jaglana w połączeniu z grzybami i aromatycznym sosem pomidorowym tworzy smaczne i pożywne danie, które idealnie sprawdzi się na codzienny obiad w gronie rodziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
374
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Gołąbki z kaszą i pieczarkami to przepis, który z pewnością zadowoli zarówno wegetarian, jak i miłośników klasycznych smaków w nowoczesnym wydaniu. Kasza jaglana w połączeniu z grzybami i aromatycznym sosem pomidorowym tworzy smaczne i pożywne danie, które idealnie sprawdzi się na codzienny obiad w gronie rodziny.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. duża kapusta pekińska
500 g pieczarki
200 g kasza jaglana
1 szt. cebula
1 pęcz. natka pietruszki
250 bulion warzywny
250 przecier pomidorowy łowicz
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka kwaśna śmietana 18%
1 łyżka mąka pszenna
2 łyżka olej
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Kaszę gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Pieczarki kroimy w ząbki i obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z olejem, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
Smażymy, do czasu aż cebula się zeszkli, dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę, doprawiamy pieprzem solą i posiekaną natką pietruszki.
Ściągamy całe liście z kapusty i sparzamy je we wrzącej wodzie z solą przez 2-3 minuty, do czasu aż zmięknie.
Rozkładamy na desce do krojenia sparzone liście kapusty, dodajemy farsz i zwijamy nieduże gołąbki.
Gołąbki delikatnie przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem i wyłożonego liśćmi kapusty. Podlewamy bulionem (tak, żeby były lekko zanurzone, maksymalnie do połowy), przykrywamy naczynie i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C do zarumienienia.
Do rondla wlewamy 250 ml bulionu, który pozostał z pieczenia gołąbków i dodajemy koncentrat pomidorowy. W szklance mieszamy śmietanę 18% z odrobiną bulionu i mąką. Wlewamy powoli do gotującego się bulionu, ciągle mieszając. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Gołąbki serwujemy z sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
374
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.