Gołąbki z kaszą i pieczarkami

EkspertOdKuchni
Gołąbki z kaszą i pieczarkami

0

4 / 1

Gołąbki z kaszą i pieczarkami to przepis, który z pewnością zadowoli zarówno wegetarian, jak i miłośników klasycznych smaków w nowoczesnym wydaniu. Kasza jaglana w połączeniu z grzybami i aromatycznym sosem pomidorowym tworzy smaczne i pożywne danie, które idealnie sprawdzi się na codzienny obiad w gronie rodziny.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. duża kapusta pekińska

500 g pieczarki

200 g kasza jaglana

1 szt. cebula

1 pęcz. natka pietruszki

250 bulion warzywny

250 przecier pomidorowy łowicz

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka kwaśna śmietana 18%

1 łyżka mąka pszenna

2 łyżka olej

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Kaszę gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Pieczarki kroimy w ząbki i obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z olejem, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

2

Smażymy, do czasu aż cebula się zeszkli, dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę, doprawiamy pieprzem solą i posiekaną natką pietruszki.

3

Ściągamy całe liście z kapusty i sparzamy je we wrzącej wodzie z solą przez 2-3 minuty, do czasu aż zmięknie.

4

Rozkładamy na desce do krojenia sparzone liście kapusty, dodajemy farsz i zwijamy nieduże gołąbki.

5

Gołąbki delikatnie przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem i wyłożonego liśćmi kapusty. Podlewamy bulionem (tak, żeby były lekko zanurzone, maksymalnie do połowy), przykrywamy naczynie i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C do zarumienienia.

6

Do rondla wlewamy 250 ml bulionu, który pozostał z pieczenia gołąbków i dodajemy koncentrat pomidorowy. W szklance mieszamy śmietanę 18% z odrobiną bulionu i mąką. Wlewamy powoli do gotującego się bulionu, ciągle mieszając. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę.

7

Gołąbki serwujemy z sosem pomidorowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły