Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Zastanawiałeś się, dlaczego potrawę gołąbki nazywamy tak samo, jak znane ptaki? Pierwotna nazwa z tego dania przybyła do nas z Ukrainy w XIX wieku i pochodzi od wyrazu "hołbuci", co oznacza gołębie. Pyszne gołąbki składają się z kaszy, siekanego mięsa, zawijana w liść kapusty. Gołąbki dla pełni smaku należy polać gęstym, aromatycznym sosem pomidorowym.
20 | Sztuk |
liść kapusty
|
|
600 | Gramów | ||
100 | Gramów |
ryż biały
|
|
800 | Mililitrów |
passata pomidorowa Łowicz
|
|
![]() |
|||
2 | Sztuki | ||
3 | Łyżki |
masło
|
|
2 | Łyżki |
śmietana 18%
|
|
2 | Litry |
Bulion
|
|
2 | Łyżeczki |
sól
|
|
1 | Łyżeczka |
pieprz
|
|
1 | Pęczek |
Natka pietruszki
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |