Gołąbki w sosie pomidorowym
kontakt_1
Zastanawiałeś się, dlaczego potrawę gołąbki nazywamy tak samo, jak znane ptaki? Pierwotna nazwa z tego dania przybyła do nas z Ukrainy w XIX wieku i pochodzi od wyrazu "hołbuci", co oznacza gołębie. Pyszne gołąbki składają się z kaszy, siekanego mięsa, zawijana w liść kapusty. Gołąbki dla pełni smaku należy polać gęstym, aromatycznym sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
291
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zastanawiałeś się, dlaczego potrawę gołąbki nazywamy tak samo, jak znane ptaki? Pierwotna nazwa z tego dania przybyła do nas z Ukrainy w XIX wieku i pochodzi od wyrazu "hołbuci", co oznacza gołębie. Pyszne gołąbki składają się z kaszy, siekanego mięsa, zawijana w liść kapusty. Gołąbki dla pełni smaku należy polać gęstym, aromatycznym sosem pomidorowym.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
20 szt. liść kapusty
600 g mięso mielone
100 g ryż biały
800 passata pomidorowa łowicz
2 szt. cebula biała
3 łyżka masło
2 łyżka śmietana 18%
2 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Ryż gotujemy al dente z godnie instrukcją na opakowaniu.
Cebule kroimy na drobną kostkę i blanszujemy na maśle.
Mięso, przestudzony ryż, cebulę mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy podłużne krokiety.
Liście kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez około 5-7 min.
Na środku ugotowanego liścia kapusty układamy uformowany farsz i zawijamy podobnie jak krokieta.
Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty, na nich kładziemy nasze gołąbki. Następnie zalewamy wszystko podgrzanym bulionem i gotujemy przez około 1,5h.
Odlewamy część bulionu po ugotowaniu naszych gołąbków. Do pozostałej części wywaru dodajemy przecier pomidorowy, zabielamy śmietaną i redukujemy go do czasu aż nasz sos stanie się gesty i kremowy.
Gołąbki polewamy sosem, dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
291
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.