Gołąbki w sosie pomidorowym

kontakt_1
Gołąbki w sosie pomidorowym

0

0 / 0

Zastanawiałeś się, dlaczego potrawę gołąbki nazywamy tak samo, jak znane ptaki? Pierwotna nazwa z tego dania przybyła do nas z Ukrainy w XIX wieku i pochodzi od wyrazu "hołbuci", co oznacza gołębie. Pyszne gołąbki składają się z kaszy, siekanego mięsa, zawijana w liść kapusty. Gołąbki dla pełni smaku należy polać gęstym, aromatycznym sosem pomidorowym.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

20 szt. liść kapusty

600 g mięso mielone

100 g ryż biały

800 passata pomidorowa łowicz

2 szt. cebula biała

3 łyżka masło

2 łyżka śmietana 18%

2 łyżeczka sól

1 łyżeczka pieprz

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Ryż gotujemy al dente z godnie instrukcją na opakowaniu.

2

Cebule kroimy na drobną kostkę i blanszujemy na maśle.

3

Mięso, przestudzony ryż, cebulę mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy podłużne krokiety.

4

Liście kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez około 5-7 min.

5

Na środku ugotowanego liścia kapusty układamy uformowany farsz i zawijamy podobnie jak krokieta.

6

Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty, na nich kładziemy nasze gołąbki. Następnie zalewamy wszystko podgrzanym bulionem i gotujemy przez około 1,5h.

7

Odlewamy część bulionu po ugotowaniu naszych gołąbków. Do pozostałej części wywaru dodajemy przecier pomidorowy, zabielamy śmietaną i redukujemy go do czasu aż nasz sos stanie się gesty i kremowy.

8

Gołąbki polewamy sosem, dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły