Gołąbki w sosie pomidorowym
kontakt_1
0
0 / 0
Zastanawiałeś się, dlaczego potrawę gołąbki nazywamy tak samo, jak znane ptaki? Pierwotna nazwa z tego dania przybyła do nas z Ukrainy w XIX wieku i pochodzi od wyrazu "hołbuci", co oznacza gołębie. Pyszne gołąbki składają się z kaszy, siekanego mięsa, zawijana w liść kapusty. Gołąbki dla pełni smaku należy polać gęstym, aromatycznym sosem pomidorowym.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
20 szt. liść kapusty
600 g mięso mielone
100 g ryż biały
800 passata pomidorowa łowicz
2 szt. cebula biała
3 łyżka masło
2 łyżka śmietana 18%
2 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Ryż gotujemy al dente z godnie instrukcją na opakowaniu.
Cebule kroimy na drobną kostkę i blanszujemy na maśle.
Mięso, przestudzony ryż, cebulę mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy podłużne krokiety.
Liście kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez około 5-7 min.
Na środku ugotowanego liścia kapusty układamy uformowany farsz i zawijamy podobnie jak krokieta.
Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty, na nich kładziemy nasze gołąbki. Następnie zalewamy wszystko podgrzanym bulionem i gotujemy przez około 1,5h.
Odlewamy część bulionu po ugotowaniu naszych gołąbków. Do pozostałej części wywaru dodajemy przecier pomidorowy, zabielamy śmietaną i redukujemy go do czasu aż nasz sos stanie się gesty i kremowy.
Gołąbki polewamy sosem, dekorujemy świeżą natką pietruszki.