Gołąbki w sosie pomidorowym
m7
Smaczna propozycja dania na obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczna propozycja dania na obiad.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone
3 szczyp. sól, pieprz
1 szt. kapusta biała
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
2 łyżka oliwa
1 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, podczas gotowania zdejmując miękkie liście.
Mięso wymieszać z jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną drobno i podsmażoną na oliwie cebulkę. Wyrobić farsz mięsny( można dodać także dowolne zioła).
Farsz nakładać na miękkie liście kapusty, zawijać. Gołąbki wkładać do garnka, zalać wodą, która została z gotowania kapusty.
Gotować przez 40- 50 minut, sos doprawić do smaku solą i pieprzem, zaprawić mąką i koncentratem pomidorowym( można także dodać śmietanę). Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.