Gołąbki w sosie pomidorowym
m7
Smaczna propozycja dania na obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczna propozycja dania na obiad.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone
3 szczyp. sól, pieprz
1 szt. kapusta biała
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
2 łyżka oliwa
1 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, podczas gotowania zdejmując miękkie liście.
Mięso wymieszać z jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną drobno i podsmażoną na oliwie cebulkę. Wyrobić farsz mięsny( można dodać także dowolne zioła).
Farsz nakładać na miękkie liście kapusty, zawijać. Gołąbki wkładać do garnka, zalać wodą, która została z gotowania kapusty.
Gotować przez 40- 50 minut, sos doprawić do smaku solą i pieprzem, zaprawić mąką i koncentratem pomidorowym( można także dodać śmietanę). Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.