Gołąbki w sosie pomidorowym
m7
Sposobów robienia gołąbków jest cała masa. Ten jest dość łatwy.
0
0 / 0
Sposobów robienia gołąbków jest cała masa. Ten jest dość łatwy.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1.50 szt. ryż biały
1 szt. jajo
1 szt. kapusta biała
2 szt. przecier pomidorowy łowicz
0.50 szt. cebula
2 szt. ziele angielskie
1 szt. marchew
1 łyżka ocet
Przygotowanie
Ugotować ryż.
Do surowego mięsa dodać jajko, sól i pieprz i wymieszać.
Dodać ugotowany ryż - i mamy farsz.
Główkę kapusty sparzyć (do wody, w której gotujemy kapustę dodać łyżkę soli i octu)
Zdejmować po kolei liście z główki kapusty.
Z każdego liścia ściąć twardą część, która jest na środku.
Na liść nałożyć farsz, zawinąć.
Teraz robimy sos:
Cebulę i marchew pokroić w kostkę i podsmażyć.
Dodać przecier, doprawić (sól, pieprz, ziele angielskie, koperek, pietruszka)
Wszystko podsmażyć.
Na spód naczynia żaroodpornego lub brytfanki wysmarowanej olejem położyć liście (wtedy jak się przypali - to liść, a nie gołąbek)
Na to ułożyć gołąbki i zalać sosem.
Jeśli wyjdzie kilka warstw, każdą zalać sosem.
Przykryć naczynie.
Wstawić do piekarnika na 1 godzinę (200 stopni)