Gołąbki w sosie pomidorowym

m7

Sposobów robienia gołąbków jest cała masa. Ten jest dość łatwy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
358
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sposobów robienia gołąbków jest cała masa. Ten jest dość łatwy.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1.50 szt. ryż biały
1 szt. jajo
1 szt. kapusta biała
2 szt. przecier pomidorowy łowicz
0.50 szt. cebula
2 szt. ziele angielskie
1 szt. marchew
1 łyżka ocet
Przygotowanie
Ugotować ryż.
Do surowego mięsa dodać jajko, sól i pieprz i wymieszać.
Dodać ugotowany ryż - i mamy farsz.
Główkę kapusty sparzyć (do wody, w której gotujemy kapustę dodać łyżkę soli i octu)
Zdejmować po kolei liście z główki kapusty.
Z każdego liścia ściąć twardą część, która jest na środku.
Na liść nałożyć farsz, zawinąć.
Teraz robimy sos:
Cebulę i marchew pokroić w kostkę i podsmażyć.
Dodać przecier, doprawić (sól, pieprz, ziele angielskie, koperek, pietruszka)
Wszystko podsmażyć.
Na spód naczynia żaroodpornego lub brytfanki wysmarowanej olejem położyć liście (wtedy jak się przypali - to liść, a nie gołąbek)
Na to ułożyć gołąbki i zalać sosem.
Jeśli wyjdzie kilka warstw, każdą zalać sosem.
Przykryć naczynie.
Wstawić do piekarnika na 1 godzinę (200 stopni)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
358
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.