Gołąbki w sosie pomidorowym

m7
Gołąbki w sosie pomidorowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Sposobów robienia gołąbków jest cała masa. Ten jest dość łatwy.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

0.50 kg mięso mielone

1.50 szt. ryż biały

1 szt. jajo

1 szt. kapusta biała

2 szt. przecier pomidorowy łowicz

0.50 szt. cebula

2 szt. ziele angielskie

1 szt. marchew

1 łyżka ocet

Przygotowanie


Ugotować ryż.

Do surowego mięsa dodać jajko, sól i pieprz i wymieszać.

Dodać ugotowany ryż - i mamy farsz.

Główkę kapusty sparzyć (do wody, w której gotujemy kapustę dodać łyżkę soli i octu)

Zdejmować po kolei liście z główki kapusty.

Z każdego liścia ściąć twardą część, która jest na środku.

Na liść nałożyć farsz, zawinąć.

Teraz robimy sos:

Cebulę i marchew pokroić w kostkę i podsmażyć.

Dodać przecier, doprawić (sól, pieprz, ziele angielskie, koperek, pietruszka)

Wszystko podsmażyć.

Na spód naczynia żaroodpornego lub brytfanki wysmarowanej olejem położyć liście (wtedy jak się przypali - to liść, a nie gołąbek)

Na to ułożyć gołąbki i zalać sosem.

Jeśli wyjdzie kilka warstw, każdą zalać sosem.

Przykryć naczynie.

Wstawić do piekarnika na 1 godzinę (200 stopni)

Wartości odżywcze na porcję


Energia

358

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły