0

Składniki

0.5 Kilograma
mięso mielone
1.5 Sztuki
ryż biały
1 Sztuka
Jajo
1 Sztuka
kapusta biała
2 Sztuki
przecier pomidorowy
0.5 Sztuki
cebula
2 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
marchew
1 Łyżka
ocet
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ugotować ryż.
  2. Do surowego mięsa dodać jajko, sól i pieprz i wymieszać.
  3. Dodać ugotowany ryż - i mamy farsz.
  4. Główkę kapusty sparzyć (do wody, w której gotujemy kapustę dodać łyżkę soli i octu)
  5. Zdejmować po kolei liście z główki kapusty.
  6. Z każdego liścia ściąć twardą część, która jest na środku.
  7. Na liść nałożyć farsz, zawinąć.
  8. Teraz robimy sos:
  9. Cebulę i marchew pokroić w kostkę i podsmażyć.
  10. Dodać przecier, doprawić (sól, pieprz, ziele angielskie, koperek, pietruszka)
  11. Wszystko podsmażyć.
  12. Na spód naczynia żaroodpornego lub brytfanki wysmarowanej olejem położyć liście (wtedy jak się przypali - to liść, a nie gołąbek)
  13. Na to ułożyć gołąbki i zalać sosem.
  14. Jeśli wyjdzie kilka warstw, każdą zalać sosem.
  15. Przykryć naczynie.
  16. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę (200 stopni)

Opis

Sposobów robienia gołąbków jest cała masa. Mój jest dość łatwy.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!