Gołąbki w sosie pomidorowym

m7
Gołąbki w sosie pomidorowym

0

0 / 0

Sposobów robienia gołąbków jest cała masa. Ten jest dość łatwy.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

0.50 kg mięso mielone

1.50 szt. ryż biały

1 szt. jajo

1 szt. kapusta biała

2 szt. przecier pomidorowy łowicz

0.50 szt. cebula

2 szt. ziele angielskie

1 szt. marchew

1 łyżka ocet

Przygotowanie


1

Ugotować ryż.

2

Do surowego mięsa dodać jajko, sól i pieprz i wymieszać.

3

Dodać ugotowany ryż - i mamy farsz.

4

Główkę kapusty sparzyć (do wody, w której gotujemy kapustę dodać łyżkę soli i octu)

5

Zdejmować po kolei liście z główki kapusty.

6

Z każdego liścia ściąć twardą część, która jest na środku.

7

Na liść nałożyć farsz, zawinąć.

8

Teraz robimy sos:

9

Cebulę i marchew pokroić w kostkę i podsmażyć.

10

Dodać przecier, doprawić (sól, pieprz, ziele angielskie, koperek, pietruszka)

11

Wszystko podsmażyć.

12

Na spód naczynia żaroodpornego lub brytfanki wysmarowanej olejem położyć liście (wtedy jak się przypali - to liść, a nie gołąbek)

13

Na to ułożyć gołąbki i zalać sosem.

14

Jeśli wyjdzie kilka warstw, każdą zalać sosem.

15

Przykryć naczynie.

16

Wstawić do piekarnika na 1 godzinę (200 stopni)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły