Gołąbki w kiszonej kapuscie

m7

kolezanka w pracy przyniosła dzisiaj przepis na troche inne gołąbki.. i narobiła mi smaka
Wartości odżywcze na porcję
Energia
751
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
kolezanka w pracy przyniosła dzisiaj przepis na troche inne gołąbki.. i narobiła mi smaka
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
100 olej
250 bulion drobiowy
1 kg mięso mielone
2 szczyp. nać pietruszki
1 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżecz. pasta harissa
100 g ryż biały
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
2 szt. jajko
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
3 łyżka bułka tarta
0.50 kg kapusta kiszona
0.50 kg kapusta biała
Przygotowanie
Poszatkowana kapustę dodałam do mięsa wymieszanego z ryżem, cebulą, czosnkiem, jajkiami, bułką tartą która ma za zadanie zwiazac gólabka/klopsa i doprawiłam wg uznania solą i pieprzem. Formujemy kotlety i obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano. Przekładamy na bok.
Kapuste kiszoną lekko odsaczyłam przez chwilowe trzymanie jej w wodzie. Bałam sie ze potrawa bedzie za kwasna jeśli dam ja prosto z woreczka. Dno garnka wyłożyłam warstwą kiszonej kapusty, na to plastry cebuli, posypałam czerwoną papryka, pieprzem i dałam czesc pasty harrisy co nie jest konieczne jeśli nie macie to mozna dac ostrej papryki za to lub wegierskiej paprykowej pasty. Na tej warstwie ułożyłam cześć gołąbków, przykryłam kiszoną kapustą. Czynności powtórzyłam. Zawartość garnka zalałam bulionem. Dusiłam jakies 40min na małym ogniu pod przykryciem. Na koncu doprawiłam sos dodajac koncentrat pomidorowy, przyprawy, natke i odrobine cukru bo sos wydawał mi sie kwasnawy. Ale obawy były bezpodstawne bo wyszło pysznie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
751
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.