Gołąbki w kiszonej kapuscie

m7
Gołąbki w kiszonej kapuscie

0

0 / 0

kolezanka w pracy przyniosła dzisiaj przepis na troche inne gołąbki.. i narobiła mi smaka

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

100 olej

250 bulion drobiowy

1 kg mięso mielone

2 szcz. nać pietruszki

1 łyżeczka sól, pieprz

1 łyżeczka pasta harissa

100 g ryż biały

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

2 szt. jajko

1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz

3 łyżka bułka tarta

0.50 kg kapusta kiszona

0.50 kg kapusta biała

Przygotowanie


1

Poszatkowana kapustę dodałam do mięsa wymieszanego z ryżem, cebulą, czosnkiem, jajkiami, bułką tartą która ma za zadanie zwiazac gólabka/klopsa i doprawiłam wg uznania solą i pieprzem. Formujemy kotlety i obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano. Przekładamy na bok.

2

Kapuste kiszoną lekko odsaczyłam przez chwilowe trzymanie jej w wodzie. Bałam sie ze potrawa bedzie za kwasna jeśli dam ja prosto z woreczka. Dno garnka wyłożyłam warstwą kiszonej kapusty, na to plastry cebuli, posypałam czerwoną papryka, pieprzem i dałam czesc pasty harrisy co nie jest konieczne jeśli nie macie to mozna dac ostrej papryki za to lub wegierskiej paprykowej pasty. Na tej warstwie ułożyłam cześć gołąbków, przykryłam kiszoną kapustą. Czynności powtórzyłam. Zawartość garnka zalałam bulionem. Dusiłam jakies 40min na małym ogniu pod przykryciem. Na koncu doprawiłam sos dodajac koncentrat pomidorowy, przyprawy, natke i odrobine cukru bo sos wydawał mi sie kwasnawy. Ale obawy były bezpodstawne bo wyszło pysznie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły