Gołąbki tradycyjne
bartek
Wielu kucharzy boi się gołąbków. A szkoda, bo to proste i smaczne danie, które można zamrozić i odgrzać, gdy nie mamy pomysłu na obiad.
0
2.8 / 30
Wielu kucharzy boi się gołąbków. A szkoda, bo to proste i smaczne danie, które można zamrozić i odgrzać, gdy nie mamy pomysłu na obiad.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone wieprzowe
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. kapusta biała
1 szt. ryż biały
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. bulion drobiowy
2 szt. cebula
3 łyżka śmietana
4 łyżka masło
Przygotowanie
Aby zawinąć gołąbkowy farsz w liście kapusty, należy najpierw przygotować te liście. Gotować wodę z łyżką soli w wielkim garze, ze średniej wielkości kapusty wyciąć głąb, oberwać brzydkie liście i zanurzyć ją całą w we wrzątku – gotować ok. 10 minut. Później odcedzić kapustę i zostawić ją na durszlaku, żeby obciekła i ostygła. Czasami gołąbki mogą się rwać, więc należy ściąć delikatnie nerw na liściu.
W tym czasie przygotować farsz: gotować ryż, zmielić mięso. Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać sól i pieprz i wymieszać.
Farsz nałożyć łyżką na liście, zawinąć boki, a całość zawinąć w „paczki”.
Duży garnek lub naczynie żaroodporne wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, a na to ułożyć gołąbki. Podlać wodą, dodać kilka kawałków masła i dusić pod przykryciem około pół godziny.
Gołąbki podać polane sosem: do rozpuszczonego gorącego bulionu dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić śmietaną (lub śmietaną z mąką), doprawić pieprzem, solą i gotowe!