Gołąbki tradycyjne

bartek
Gołąbki tradycyjne

0

2.8 / 30

Wielu kucharzy boi się gołąbków. A szkoda, bo to proste i smaczne danie, które można zamrozić i odgrzać, gdy nie mamy pomysłu na obiad.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg mięso mielone wieprzowe

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. kapusta biała

1 szt. ryż biały

1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. bulion drobiowy

2 szt. cebula

3 łyżka śmietana

4 łyżka masło

Przygotowanie


1

Aby zawinąć gołąbkowy farsz w liście kapusty, należy najpierw przygotować te liście. Gotować wodę z łyżką soli w wielkim garze, ze średniej wielkości kapusty wyciąć głąb, oberwać brzydkie liście i zanurzyć ją całą w we wrzątku – gotować ok. 10 minut. Później odcedzić kapustę i zostawić ją na durszlaku, żeby obciekła i ostygła. Czasami gołąbki mogą się rwać, więc należy ściąć delikatnie nerw na liściu.

2

W tym czasie przygotować farsz: gotować ryż, zmielić mięso. Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać sól i pieprz i wymieszać.

3

Farsz nałożyć łyżką na liście, zawinąć boki, a całość zawinąć w „paczki”.

4

Duży garnek lub naczynie żaroodporne wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, a na to ułożyć gołąbki. Podlać wodą, dodać kilka kawałków masła i dusić pod przykryciem około pół godziny.

5

Gołąbki podać polane sosem: do rozpuszczonego gorącego bulionu dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić śmietaną (lub śmietaną z mąką), doprawić pieprzem, solą i gotowe!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły