Gołąbki laurowe

m7
Gołąbki laurowe

0

5 / 1

Idealny obiad. Tradycyjne gołąbki. Jak u mamy, jak u babci <3

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 kg mięso mielone

2 szcz. pieprz kolorowy

1 łyżeczka przyprawa typu vegeta

2 szkl. ryż biały

12 szt. kapusta biała

1 szt. cebula

3 szt. liść laurowy

2 szt. kostka rosołowa

0.50 szkl. przecier pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Ryż gotujemy w 4 szklankach wody z dodatkiem 1 łyżki soli Zostawiamy by jeszcze trochę napęczniał .

2

W misce wykładamy mięso mielone ,podsmażoną cebule na maśle ,wystudzony ryż .

3

Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem ,przyprawą i dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego

4

Liście kapusty wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 10 minut.

5

Na każdy zblanszowany liść kapusty nakładamy farsz .Zwijamy i układamy w brytfannie.

6

Zalewamy wodą do najwyższego poziomu gołąbków .Dodajemy liście laurowe i kostki rosołowe.

7

Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 1,5 godziny w temp. 200* C .

8

Podajemy z sosem np.pomidorowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły