Gołąbki laurowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Gołąbki laurowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973087180.jpeg&w=3840&q=75)
Idealny obiad. Tradycyjne gołąbki. Jak u mamy, jak u babci <3
0
5 / 1
Idealny obiad. Tradycyjne gołąbki. Jak u mamy, jak u babci <3
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone
2 szczyp. pieprz kolorowy
1 łyżecz. przyprawa typu vegeta
2 szkl. ryż biały
12 szt. kapusta biała
1 szt. cebula
3 szt. liść laurowy
2 szt. kostka rosołowa
0.50 szkl. przecier pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Ryż gotujemy w 4 szklankach wody z dodatkiem 1 łyżki soli Zostawiamy by jeszcze trochę napęczniał .
W misce wykładamy mięso mielone ,podsmażoną cebule na maśle ,wystudzony ryż .
Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem ,przyprawą i dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego
Liście kapusty wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 10 minut.
Na każdy zblanszowany liść kapusty nakładamy farsz .Zwijamy i układamy w brytfannie.
Zalewamy wodą do najwyższego poziomu gołąbków .Dodajemy liście laurowe i kostki rosołowe.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 1,5 godziny w temp. 200* C .
Podajemy z sosem np.pomidorowym.