Gołąbki Józi
m7
Smaczne tradycyjne danie ,
0
0 / 0
Smaczne tradycyjne danie ,
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 kg kapusta biała
1 kg mięso mielone
2 szcz. pieprz ziołowy
1 łyżeczka pieprz
125 g margaryna mleczna
2 szkl. ryż biały
2 szt. cebula biała
1 łyżka przyprawa typu vegeta
Przygotowanie
Kapustę sparzamy w gorącej wodzie .
Ryż gotujemy w 4 szklankach wody, pozostawiamy pod przykryciem .
Cebule kroimy w kostkę i dodajemy do margaryny .
Margarynę roztapiamy i podsmażamy cebulę.
Gdy ryż przestygnie łączymy z mięsem, przesmażoną cebulką, odrobiną margaryny wg uznania.
Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i przyprawą typu Vegeta.Na liście kapusty kładziemy przygotowany farsz i zawijamy gołąbki.
Układamy w brytfannie .
Zalewamy woda do poziomu gołąbków .Wsypujemy łyżkę kucharka i szczyptę pieprzu cayenne. Wstawiamy do piekarnika na najniższy poziom i pieczemy w 200*C przez 1 godzinę na termoobiegu.
Podajemy z sosem pomidorowym.