Gołąbki domowe

m7

Gołąbki domowe - pyszne!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1056
kcal
Białka
62
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gołąbki domowe - pyszne!
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone
1 szczyp. liść laurowy
1 szczyp. ziele angielskie
1 szczyp. nać pietruszki
3 l bulion warzywny
1 szt. kapusta biała
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
30 dag. ryż biały
Przygotowanie
Kapustę gotujemy (wycinamy wcześniej głąba, ale to nie jest konieczne).
Odcinamy liście zewnętrzne, jak są miękkie i tak cały czas gotując ścinamy główne "nerwy" liści.
Ryż gotujemy na sypko. Cebulę drobno kroimy. Dodajemy do ryżu, razem z mięsem mielonym.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Farsz nakładamy na liście i zwijamy.
Na dno garnka układamy same liście kapusty. Zalewamy bulionem Dodajemy ziele i listek. Gotujemy do miękkości kapusty.
Potem z wywaru powstałego z gotowanej kapusty robimy sos pomidorowy (dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1056
kcal
Białka
62
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.