Gołąbki domowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Gołąbki domowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975125115.jpeg&w=3840&q=75)
Gołąbki domowe - pyszne!
0
0 / 0
Gołąbki domowe - pyszne!
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone
1 szczyp. liść laurowy
1 szczyp. ziele angielskie
1 szczyp. nać pietruszki
3 l bulion warzywny
1 szt. kapusta biała
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
30 dag. ryż biały
Przygotowanie
Kapustę gotujemy (wycinamy wcześniej głąba, ale to nie jest konieczne).
Odcinamy liście zewnętrzne, jak są miękkie i tak cały czas gotując ścinamy główne "nerwy" liści.
Ryż gotujemy na sypko. Cebulę drobno kroimy. Dodajemy do ryżu, razem z mięsem mielonym.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Farsz nakładamy na liście i zwijamy.
Na dno garnka układamy same liście kapusty. Zalewamy bulionem Dodajemy ziele i listek. Gotujemy do miękkości kapusty.
Potem z wywaru powstałego z gotowanej kapusty robimy sos pomidorowy (dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką).