2

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
1 Sztuka
Bułka czerstwa
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
kapusta biała
1 Dekagram
mięso mielone
20 Dekagramów
ryż biały
1 Dekagram
Bułka czerstwa
1 Dekagram
Bułka czerstwa
1 Dekagram
cebula
20 Dekagramów
ryż biały
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Pokrojone mięso mielimy.
  2. Do mielonego mięsa cebuli i bułki dodajemy ugotowany i ostudzony ryż. Doprawiamy pieprzem i solą.
  3. Czerstwą bułkę moczymy w mleku, odciskamy i mielimy razem z cebulą.
  4. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie zdejmując kolejno zewnętrzne liście.
  5. Umyte mięso kroimy na małe kawałki.
  6. Na obgotowane liście kładziemy przygotowane wcześniej mięso i zawijamy od górnej strony liścia. Tak przygotowane gołąbki układamy jeden obok drugiego i gotujemy w garnku z osoloną wodą około 40 minut.

Opis

Kiedy już w weekend wiem, że czeka mnie pracowity tydzień i nie będę miała czasu na codzienne gotowanie, robię gar gołąbków. Próbowałam robić je na różne sposoby, z samym mięsem, z kaszą gryczaną, z kaszą manną, ale najbardziej smakują mi klasyczne - z ryżem i mięsem mielonym. Ten sposób przekazywany jest "z pokolenia na pokolenie" i przekonałam się, że w przypadku gołąbków najsmaczniej znaczy najprościej. Część gołąbków od razu po ugotowaniu i ostudzeniu mrożę. Mam wtedy awaryjny, domowy obiad pod ręką, pozostałe odgrzewam i przygotowuję na różne sposoby przez kolejne dni. Tradycyjnie z sosem pomidorowo-paprykowym i ziemniakami, z sosem grzybowym lub zapiekam bez sosu z serem żółtym i ziołami. Tak przygotowane danie jemy najczęściej z pieczywem na kolację. Gotuję gołąbki przynajmniej raz na miesiąc, ale bardzo długo bałam się tego dania i moje pierwsze gołąbki wyglądały fatalnie, bo nie potrafiłam zdecydowanie zawinąć, łamała mi się kapusta itd. Teraz mogę powiedzieć, że jestem mistrzynią, a co:)))

Podobne przepisy

Indyk nadziewany kaszą gryczaną i skwarkami

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Indyk nadziewany kaszą gryczaną i skwarkami

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Bigos z kapusty 2

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos z kapusty 2

Wołowina po tajsku z warzywami, kurkumą i imbirem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Wołowina po tajsku z warzywami, kurkumą i imbirem

Ketchupowe spaghetti z serem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ketchupowe spaghetti z serem

Kukurydziane tacos z serem, warzywami i ketchupową salsą

Przepis
Średni Do 1 godz
Kukurydziane tacos z serem, warzywami i ketchupową salsą

Tradycyjne gołąbki

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Tradycyjne gołąbki

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!