Gołąbki

malg
Gołąbki

2

0 / 0

Kiedy już w weekend wiem, że czeka mnie pracowity tydzień i nie będę miała czasu na codzienne gotowanie, robię gar gołąbków. Próbowałam robić je na różne sposoby, z samym mięsem, z kaszą gryczaną, z kaszą manną, ale najbardziej smakują mi klasyczne - z ryżem i mięsem mielonym. Ten sposób przekazywany jest "z pokolenia na pokolenie" i przekonałam się, że w przypadku gołąbków najsmaczniej znaczy najprościej. Część gołąbków od razu po ugotowaniu i ostudzeniu mrożę. Mam wtedy awaryjny, domowy obiad pod ręką, pozostałe odgrzewam i przygotowuję na różne sposoby przez kolejne dni. Tradycyjnie z sosem pomidorowo-paprykowym i ziemniakami, z sosem grzybowym lub zapiekam bez sosu z serem żółtym i ziołami. Tak przygotowane danie jemy najczęściej z pieczywem na kolację. Gotuję gołąbki przynajmniej raz na miesiąc, ale bardzo długo bałam się tego dania i moje pierwsze gołąbki wyglądały fatalnie, bo nie potrafiłam zdecydowanie zawinąć, łamała mi się kapusta itd. Teraz mogę powiedzieć, że jestem mistrzynią, a co:)))

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. bułka czerstwa

1 szt. cebula

1 szt. kapusta biała

1 dek. mięso mielone

20 dek. ryż biały

1 dek. cebula

20 dek. ryż biały

Przygotowanie


1

Pokrojone mięso mielimy.

2

Do mielonego mięsa cebuli i bułki dodajemy ugotowany i ostudzony ryż. Doprawiamy pieprzem i solą.

3

Czerstwą bułkę moczymy w mleku, odciskamy i mielimy razem z cebulą.

4

Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie zdejmując kolejno zewnętrzne liście.

5

Umyte mięso kroimy na małe kawałki.

6

Na obgotowane liście kładziemy przygotowane wcześniej mięso i zawijamy od górnej strony liścia. Tak przygotowane gołąbki układamy jeden obok drugiego i gotujemy w garnku z osoloną wodą około 40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły