Example thumb
2

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
1 Sztuka
Bułka czerstwa
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
kapusta biała
1 Dekagram
mięso mielone
20 Dekagramów
ryż biały
1 Dekagram
Bułka czerstwa
1 Dekagram
Bułka czerstwa
1 Dekagram
cebula
20 Dekagramów
ryż biały
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Pokrojone mięso mielimy.
  2. Do mielonego mięsa cebuli i bułki dodajemy ugotowany i ostudzony ryż. Doprawiamy pieprzem i solą.
  3. Czerstwą bułkę moczymy w mleku, odciskamy i mielimy razem z cebulą.
  4. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie zdejmując kolejno zewnętrzne liście.
  5. Umyte mięso kroimy na małe kawałki.
  6. Na obgotowane liście kładziemy przygotowane wcześniej mięso i zawijamy od górnej strony liścia. Tak przygotowane gołąbki układamy jeden obok drugiego i gotujemy w garnku z osoloną wodą około 40 minut.

Opis

Kiedy już w weekend wiem, że czeka mnie pracowity tydzień i nie będę miała czasu na codzienne gotowanie, robię gar gołąbków. Próbowałam robić je na różne sposoby, z samym mięsem, z kaszą gryczaną, z kaszą manną, ale najbardziej smakują mi klasyczne - z ryżem i mięsem mielonym. Ten sposób przekazywany jest "z pokolenia na pokolenie" i przekonałam się, że w przypadku gołąbków najsmaczniej znaczy najprościej. Część gołąbków od razu po ugotowaniu i ostudzeniu mrożę. Mam wtedy awaryjny, domowy obiad pod ręką, pozostałe odgrzewam i przygotowuję na różne sposoby przez kolejne dni. Tradycyjnie z sosem pomidorowo-paprykowym i ziemniakami, z sosem grzybowym lub zapiekam bez sosu z serem żółtym i ziołami. Tak przygotowane danie jemy najczęściej z pieczywem na kolację. Gotuję gołąbki przynajmniej raz na miesiąc, ale bardzo długo bałam się tego dania i moje pierwsze gołąbki wyglądały fatalnie, bo nie potrafiłam zdecydowanie zawinąć, łamała mi się kapusta itd. Teraz mogę powiedzieć, że jestem mistrzynią, a co:)))

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!