Gołąbki

m7

Uwielbiam gołąbki. Polecam na obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
490
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Uwielbiam gołąbki. Polecam na obiad.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone
0.25 łyżecz. sól, pieprz
1 szt. kapusta biała
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
20 dag. ryż biały
Przygotowanie
Kapustę należy włożyć do wrzątku i gotować zdejmując odchodzące z niej liście.
Mięso mielone połączyć z jajkiem, posiekaną drobno cebulą, ugotowanym ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać na liście kapusty i zawijać.
Gołąbki układać w garnku i zalać wywarem z gotowania kapusty.
Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę.
Sos zaprawić pod koniec gotowania mąką i koncentratem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
490
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.