Gołąbki

m7
Gołąbki

1

0 / 0

Gołąbki są bardzo smaczne polecam gorąco. Sos pomidorowy robię na wywarze z gołąbków, ale każdy zrobi wg uznania:d gorąco polecam, przepis mojej mamy.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

0.50 kg mięso mielone

1 szcz. przyprawa typu vegeta

1 szcz. curry

1 szcz. pieprz

1 szcz. gałka muszkatołowa

0.50 łyżeczka maggi

1 szkl. ryż

1 szt. kapusta biała

1 szt. cebula

2 szt. czosnek

Przygotowanie


1

Główkę kapusty sparzyć w osolonej wodzie i pokolei ściągać liście ( gdy dojdziemy do liści które są jeszcze białe a nie szkliste , wtedy odstawiamy spowrotem do gotującej się wody kapuste) głębie ścinamy tak żeby liść był płaski i wiotki.

2

Ryż gotujemy, po ugotowaniu taki gorący dodajemy do mięsa. Kroimy w kostkę drobną cebulę i przeciskamy czosnek, dodajemy do ryżu i mięsa. Wszystko przyprawiamy do smaku.

3

Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy jak rolady. Gotowe gołąbki wkładamy do brytwanki wlewamy trochę wody z kapusty i pieczemy ok 30-40 minut na małym ogniu.

4

Międzyczasie obracamy gołąbki i podlewamy wodą z kapusty żeby się nie spaliły. Podawać z sosem pomidorowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły