Gołąbki
m7
Gołąbki są bardzo smaczne polecam gorąco. Sos pomidorowy robię na wywarze z gołąbków, ale każdy zrobi wg uznania:d gorąco polecam, przepis mojej mamy.
1
0 / 0
Gołąbki są bardzo smaczne polecam gorąco. Sos pomidorowy robię na wywarze z gołąbków, ale każdy zrobi wg uznania:d gorąco polecam, przepis mojej mamy.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
1 szczyp. curry
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
0.50 łyżecz. maggi
1 szkl. ryż
1 szt. kapusta biała
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
Przygotowanie
Główkę kapusty sparzyć w osolonej wodzie i pokolei ściągać liście ( gdy dojdziemy do liści które są jeszcze białe a nie szkliste , wtedy odstawiamy spowrotem do gotującej się wody kapuste) głębie ścinamy tak żeby liść był płaski i wiotki.
Ryż gotujemy, po ugotowaniu taki gorący dodajemy do mięsa. Kroimy w kostkę drobną cebulę i przeciskamy czosnek, dodajemy do ryżu i mięsa. Wszystko przyprawiamy do smaku.
Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy jak rolady. Gotowe gołąbki wkładamy do brytwanki wlewamy trochę wody z kapusty i pieczemy ok 30-40 minut na małym ogniu.
Międzyczasie obracamy gołąbki i podlewamy wodą z kapusty żeby się nie spaliły. Podawać z sosem pomidorowym.