Gofry ziemniaczane

Lubella
Gofry ziemniaczane

0

0 / 0

Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy tradycyjnych gofrów. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad lub kolację. Gofry doskonale smakują zarówno solo, jak i w towarzystwie dodatków takich jak twarożek ze szczypiorkiem, serek wiejski czy łosoś wędzony. Smacznego!

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

2 szczyp. czosnek

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.30 szkl. mleko

2 szt. ziemniaki

2 szt. jaja kurze całe

1 łyżka śmietana 18%

0.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Ziemniaki ugotować w skórkach, obrać i przepuścić przez praskę.

2

Białka ubijamy, a żółtka roztrzepujemy z mlekiem i śmietaną. Wszystko delikatnie łączymy z ziemniakami. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy czosnek.

3

Na koniec delikatnie wsypujemy mąkę, stale mieszając.

4

Ciasto wlewamy porcjami do rozgrzanej gofrownicy i smażymy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

388

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły