Gofry ziemniaczane
Lubella
Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy tradycyjnych gofrów. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad lub kolację. Gofry doskonale smakują zarówno solo, jak i w towarzystwie dodatków takich jak twarożek ze szczypiorkiem, serek wiejski czy łosoś wędzony. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
388
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy tradycyjnych gofrów. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad lub kolację. Gofry doskonale smakują zarówno solo, jak i w towarzystwie dodatków takich jak twarożek ze szczypiorkiem, serek wiejski czy łosoś wędzony. Smacznego!
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
2 szczyp. czosnek
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.30 szkl. mleko
2 szt. ziemniaki
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżka śmietana 18%
0.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w skórkach, obrać i przepuścić przez praskę.
Białka ubijamy, a żółtka roztrzepujemy z mlekiem i śmietaną. Wszystko delikatnie łączymy z ziemniakami. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy czosnek.
Na koniec delikatnie wsypujemy mąkę, stale mieszając.
Ciasto wlewamy porcjami do rozgrzanej gofrownicy i smażymy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
388
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.