Gofry ziemniaczane
m7
Fajny sposób na śniadanie lub kolację na słono. Można podawać, np. z twarogiem i szczypiorkiem, serkiem wiejskim.
0
0 / 0
Fajny sposób na śniadanie lub kolację na słono. Można podawać, np. z twarogiem i szczypiorkiem, serkiem wiejskim.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
2 szczyp. czosnek
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.30 szkl. mleko
2 szt. ziemniaki
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżka śmietana 18%
0.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w skórkach, obrać i przepuścić przez praskę.
Białka ubijamy, a żółtka roztrzepujemy z mlekiem i śmietaną. Wszystko delikatnie łączymy z ziemniakami. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy czosnek.
Na koniec delkatnie wsypujemy mąkę stale mieszając.
Ciasto wlewamy porcjami do rozgrzanej gofrownicy i smażymy. Podajemy z twarożkiem i szczypiorkiem. Smacznego!;-)