Gofry z cukinii

Krakus
Gofry z cukinii

0

0 / 0

Gofry z cukinii z dodatkiem sera cheddar to świetna alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, lunch lub przekąskę. Można je serwować zarówno samodzielnie, jak i z bitą śmietaną z chrzanem lub innymi ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g cukinia

150 g ser cheddar

2 szt. jajka kurze

1 szt. cebula czerwona

0.50 łyżecz. sól

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Do podania

120 g jogurt naturalny

2 łyżecz. chrzan krakus

1 łyżecz. musztarda dijon

Przygotowanie


1

Umyj cukinie, odetnij końce i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.

2

Posól startą cukinię i odstaw na około 10 minut, aby puściła wodę.

3

Po 10 minutach odciśnij cukinię z nadmiaru wody.

4

W dużej misce wymieszaj odciśniętą cukinię, starty ser cheddar, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek i jajka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5

Rozgrzej gofrownicę i posmaruj jej powierzchnię oliwą z oliwek.

6

Nakładaj porcje ciasta na gofrownicę, równomiernie je rozprowadzając. Zamknij gofrownicę i piecz gofry przez około 5-7 minut, aż będą złociste i chrupiące.

7

W międzyczasie ubij śmietankę, a następnie wymieszaj ją z chrzanem i musztardą.

8

Gotowe gofry serwuj z bitą śmietanką z chrzanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły