Gofry z cukinii
Krakus
Gofry z cukinii z dodatkiem sera cheddar to świetna alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, lunch lub przekąskę. Można je serwować zarówno samodzielnie, jak i z bitą śmietaną z chrzanem lub innymi ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Gofry z cukinii z dodatkiem sera cheddar to świetna alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, lunch lub przekąskę. Można je serwować zarówno samodzielnie, jak i z bitą śmietaną z chrzanem lub innymi ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g cukinia
150 g ser cheddar
2 szt. jajka kurze
1 szt. cebula czerwona
0.50 łyżecz. sól
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Do podania
120 g jogurt naturalny
2 łyżecz. chrzan krakus
1 łyżecz. musztarda dijon
Przygotowanie
Umyj cukinie, odetnij końce i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
Posól startą cukinię i odstaw na około 10 minut, aby puściła wodę.
Po 10 minutach odciśnij cukinię z nadmiaru wody.
W dużej misce wymieszaj odciśniętą cukinię, starty ser cheddar, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek i jajka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzej gofrownicę i posmaruj jej powierzchnię oliwą z oliwek.
Nakładaj porcje ciasta na gofrownicę, równomiernie je rozprowadzając. Zamknij gofrownicę i piecz gofry przez około 5-7 minut, aż będą złociste i chrupiące.
W międzyczasie ubij śmietankę, a następnie wymieszaj ją z chrzanem i musztardą.
Gotowe gofry serwuj z bitą śmietanką z chrzanem.