GOFBURGER

dormach
GOFBURGER

0

0 / 0

GOFBURGER to pyszny pomysł na czerwone gorfry z warzywami, ułożone na kształt burgera.

16

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 szkl. mąka lubella

1.50 łyżka proszek do pieczenia

2 łyżka cukier

2 szt. jaja kurze całe

1.30 szkl. koncentrat barszczu czerwonego krakus

1 szczyp. sól

150 g jogurt naturalny

1 plaster ser feta

1 szt. ogórek świeży

1 szt. cebula biała

0.50 pęcz. koperek

0.50 pęcz. szczypiorek

1 szczyp. sól, pieprz

0.50 pęcz. rukola

25 szt. sałata

1 szt. pomidor

Przygotowanie


1

Kolejno wymieszać w misce: mleko, jaja, koncentrat barszczu czerwonego i cukier. Dobrze mieszając następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Po złączeniu składników odstawiamy na 15 min.

2

Po wymieszaniu jogurtu z serem fetą wydrążamy łyżeczką pestki ze środka ogórka przekrojonego wzdłuż. Tak przygotowanego ogórka ścieramy na grubym tarku i zasalamy na 5 min. Ogórka odciśniętego z wody łączymy ze wszystkimi składnikami drobno pokrojonymi doprawiając solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3

Pieczemy gofry.

4

Po wypieczeniu gofrów i przyrządzeniu sosu tzatziki, pokrojone pomidory, sałatę i rukolę, gofry składamy w formę gofburgera.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

717

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

121

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły