GOFBURGER
dormach
GOFBURGER to pyszny pomysł na czerwone gorfry z warzywami, ułożone na kształt burgera.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
717
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
121
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
GOFBURGER to pyszny pomysł na czerwone gorfry z warzywami, ułożone na kształt burgera.
16
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 szkl. mąka lubella
1.50 łyżka proszek do pieczenia
2 łyżka cukier
2 szt. jaja kurze całe
1.30 szkl. koncentrat barszczu czerwonego krakus
1 szczyp. sól
150 g jogurt naturalny
1 plaster ser feta
1 szt. ogórek świeży
1 szt. cebula biała
0.50 pęcz. koperek
0.50 pęcz. szczypiorek
1 szczyp. sól, pieprz
0.50 pęcz. rukola
25 szt. sałata
1 szt. pomidor
Przygotowanie
Kolejno wymieszać w misce: mleko, jaja, koncentrat barszczu czerwonego i cukier. Dobrze mieszając następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Po złączeniu składników odstawiamy na 15 min.
Po wymieszaniu jogurtu z serem fetą wydrążamy łyżeczką pestki ze środka ogórka przekrojonego wzdłuż. Tak przygotowanego ogórka ścieramy na grubym tarku i zasalamy na 5 min. Ogórka odciśniętego z wody łączymy ze wszystkimi składnikami drobno pokrojonymi doprawiając solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pieczemy gofry.
Po wypieczeniu gofrów i przyrządzeniu sosu tzatziki, pokrojone pomidory, sałatę i rukolę, gofry składamy w formę gofburgera.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
717
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
121
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.