Gnocchi ziemniaczane z papryką
ElzbietaMajkowska
Przepis na gnocchi ziemniaczane z papryką z sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3631
kcal
Białka
119
gram
Węglowodany
703
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na gnocchi ziemniaczane z papryką z sosem pomidorowym.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. papryka czerwona
500 dag. maniok
500 dag. ziemniaki
300 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szt. jaja l
1 łyżecz. papryka ostra mielona
500 łowicz sos spaghetti
2 szt. filet z kurczaka
1 łyżecz. przyprawa do kurczaka
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Filety z kurczaka pokroić w plasterki oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na oleju. Podsmażony przestudzony filet pokroić na małe kawałeczki.
Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasionek i włókien. Ułożyć połówki skórką do góry pod rozgrzanym rusztem i piec przez 8 minut albo do czasu, aż skórka zacznie pękać i czernieć. Włożyć podpieczoną paprykę do woreczka foliowego i odstawić do wystygnięcia, następnie ściągnąć skórkę.
Maniok i ziemniaki ugotować na parze lub w dużym garnku do miękkości. Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu zmielić przez maszynkę razem z papryką.
Zmielone ziemniaki, maniok i paprykę połączyć z mąką (mąkę dodawać stopniowo), roztrzepanymi jajkami i ostrą papryką. Delikatnie wyrabiać przez około 5 minut, podsypując w razie potrzeby więcej mąki do uformowania gładkiej masy.
Ciasto podzielić na cztery części. Na lekko oprószonej mąką stolnicy utoczyć z każdej z nich długi walec grubości ok 2 cm, następnie pokroić na kawałki szerokości 2,5 cm. Nadawać kawałkom owalny kształt i delikatnie przetoczyć je po lekko umoczonej wypukłej powierzchni widelca. Gotowe rozłożyć na oprószonej mąką tacce i przykryć do czasu gotowania.
Zagotować wodę w dużym garnku i partiami wrzucać gnocchi na osolony wrzątek. Każdą patię gotujemy około 2 minut albo do czasu wypłynięcia. Gotowe przekładać łyżką cedzakową na talerze.
Kluseczki polać ciepłym sosem pomidorowym i posypać małymi kawałeczkami podsmażonego kurczaka. Ja użyłam sosu do spaghetti – pełen dojrzałych pomidorów. Podgrzewając sos dodałam do niego, aby wzmocnić jego smak 2 ząbki zgniecionego czosnku oraz doprawiłam bazylią i oregano.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3631
kcal
Białka
119
gram
Węglowodany
703
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.