Gnocchi ziemniaczane z papryką

ElzbietaMajkowska
Gnocchi ziemniaczane z papryką

0

0 / 0

Przepis na gnocchi ziemniaczane z papryką z sosem pomidorowym.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. papryka czerwona

500 dag. maniok

500 dag. ziemniaki

300 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szt. jaja l

1 łyżecz. papryka ostra mielona

500 łowicz sos spaghetti

2 szt. filet z kurczaka

1 łyżecz. przyprawa do kurczaka

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

Przygotowanie


1

Filety z kurczaka pokroić w plasterki oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na oleju. Podsmażony przestudzony filet pokroić na małe kawałeczki.

2

Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasionek i włókien. Ułożyć połówki skórką do góry pod rozgrzanym rusztem i piec przez 8 minut albo do czasu, aż skórka zacznie pękać i czernieć. Włożyć podpieczoną paprykę do woreczka foliowego i odstawić do wystygnięcia, następnie ściągnąć skórkę.

3

Maniok i ziemniaki ugotować na parze lub w dużym garnku do miękkości. Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu zmielić przez maszynkę razem z papryką.

4

Zmielone ziemniaki, maniok i paprykę połączyć z mąką (mąkę dodawać stopniowo), roztrzepanymi jajkami i ostrą papryką. Delikatnie wyrabiać przez około 5 minut, podsypując w razie potrzeby więcej mąki do uformowania gładkiej masy.

5

Ciasto podzielić na cztery części. Na lekko oprószonej mąką stolnicy utoczyć z każdej z nich długi walec grubości ok 2 cm, następnie pokroić na kawałki szerokości 2,5 cm. Nadawać kawałkom owalny kształt i delikatnie przetoczyć je po lekko umoczonej wypukłej powierzchni widelca. Gotowe rozłożyć na oprószonej mąką tacce i przykryć do czasu gotowania.

6

Zagotować wodę w dużym garnku i partiami wrzucać gnocchi na osolony wrzątek. Każdą patię gotujemy około 2 minut albo do czasu wypłynięcia. Gotowe przekładać łyżką cedzakową na talerze.

7

Kluseczki polać ciepłym sosem pomidorowym i posypać małymi kawałeczkami podsmażonego kurczaka. Ja użyłam sosu do spaghetti – pełen dojrzałych pomidorów. Podgrzewając sos dodałam do niego, aby wzmocnić jego smak 2 ząbki zgniecionego czosnku oraz doprawiłam bazylią i oregano.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3631

kcal

Białka

119

gram

Węglowodany

703

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły