Gnocchi z rozmarynem
m7
2
0 / 0
Tradycyjna włoska potrawa! Musisz koniecznie spróbować! Przepis mojej kuzynki,która mieszka we Włoszech.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
35 g masło
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 szkl. bulion drobiowy
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. czosnek
10 szt. rozmaryn
2 łyżka olej
3 łyżka parmezan
10 dek. masło
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy a następnie tłuczemy lub mielimy w maszynce.
Ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami i masłem. Dodajemy mąkę.
Ciasto wyrabiamy. Na wysypanej mąką stolicy formujemy wałki i kroimy na małe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kluski - najlepiej widelcem.
Kluski gotujemy wrzucając do osolonego wrzątku, aż wypłyną.
Czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy bulion i chwilkę gotujemy.
Dodajemy posiekany rozmaryn i gotujemy ok. 5 minut.
Dodajemy masło posiekane na małe kawałki, mieszamy. Ugotowane kluseczki polewamy sosem i posypujemy parmezanem.