Gnocchi z rozmarynem
m7
Tradycyjna włoska potrawa! Musisz koniecznie spróbować! Przepis mojej kuzynki,która mieszka we Włoszech.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
614
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Tradycyjna włoska potrawa! Musisz koniecznie spróbować! Przepis mojej kuzynki,która mieszka we Włoszech.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
35 g masło
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 szkl. bulion drobiowy
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. czosnek
10 szt. rozmaryn
2 łyżka olej
3 łyżka parmezan
10 dag. masło
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy a następnie tłuczemy lub mielimy w maszynce.
Ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami i masłem. Dodajemy mąkę.
Ciasto wyrabiamy. Na wysypanej mąką stolicy formujemy wałki i kroimy na małe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kluski - najlepiej widelcem.
Kluski gotujemy wrzucając do osolonego wrzątku, aż wypłyną.
Czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy bulion i chwilkę gotujemy.
Dodajemy posiekany rozmaryn i gotujemy ok. 5 minut.
Dodajemy masło posiekane na małe kawałki, mieszamy. Ugotowane kluseczki polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
614
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.