Gnocchi z rozmarynem

m7
Gnocchi z rozmarynem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tradycyjna włoska potrawa! Musisz koniecznie spróbować! Przepis mojej kuzynki,która mieszka we Włoszech.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

35 g masło

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.50 szkl. bulion drobiowy

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. czosnek

10 szt. rozmaryn

2 łyżka olej

3 łyżka parmezan

10 dag. masło

Przygotowanie


Ziemniaki obieramy i gotujemy a następnie tłuczemy lub mielimy w maszynce.

Ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami i masłem. Dodajemy mąkę.

Ciasto wyrabiamy. Na wysypanej mąką stolicy formujemy wałki i kroimy na małe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kluski - najlepiej widelcem.

Kluski gotujemy wrzucając do osolonego wrzątku, aż wypłyną.

Czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy bulion i chwilkę gotujemy.

Dodajemy posiekany rozmaryn i gotujemy ok. 5 minut.

Dodajemy masło posiekane na małe kawałki, mieszamy. Ugotowane kluseczki polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

614

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

72

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły