Gnocchi z gruszką i gorgonzolą

EkspertOdKuchni
Gnocchi z gruszką i gorgonzolą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Gnocchi z gruszką i gorgonzolą to szybkie i smaczne danie w stylu włoskim. Słony smak sera dobrze współgra z delikatną słodyczą gruszki, a całość jest kremowa i sycąca. To prosty pomysł na ciepły obiad lub kolację, gdy chcesz przygotować coś innego niż makaron. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i wtedy, gdy chcesz zaskoczyć bliskich czymś nietypowym, ale bez skomplikowanych składników.

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. gruszka (twarda odmiana, np. konferencja)

20 g masło

1 łyżecz. miód

100 ml śmietanka 30%

50 g gorgonzola

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. tymianek

250 g gnocchi

Przygotowanie


Obierz gruszkę i pokrój w kostkę. Wybierz odmianę twardą, np. Konferencja, aby się nie rozpadała podczas smażenia.

Na dużej mocy kuchenki rozgrzej patelnię. Dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści. Wrzuć gruszkę na patelnię i smaż, aż lekko się przypiecze i skarmelizuje (ok. 5–7 min).

Krok 2

Dodaj miód, śmietankę 30%, pokrojoną gorgonzolę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszaj, aż gorgonzola się rozpuści, a sos lekko zgęstnieje.

Krok 3

Porada:  

Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody po gotowaniu gnocchi lub odrobinę śmietanki, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.


W osobnym garnku ugotuj gnocchi zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzone gnocchi przełóż do sosu z gruszką i gorgonzolą.

Krok 1

Dopraw odrobiną tymianku. Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj od razu na talerzach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

580

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

63

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły