Gnocchi w sosie pomidorowym

maspexdigital
Gnocchi w sosie pomidorowym

1

5 / 1

Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjną włoską potrawę, czyli gnocchi. Jest to nic innego jak pewien rodzaj klusek. Można je jeść same z sosem pomidorowym lub pesto. W naszym przepisie na ten zachodni przysmak proponujemy wersję z krojonymi pomidorkami Łowicz. Prosty przepis na gnocchi w sosie pomidorowym gwarantuje, że to danie zawsze wyjdzie idealnie!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pusz. pomidory krojone łowicz

1 kg ziemniaki

300 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

3 szt. ząbek czosnku

4 plast. ser grana padano

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach.

2

Przestudź i obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

3

Dodaj jajko, przyprawy oraz mąkę i wymieszaj. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, ma być lekkie, puszyste.

4

Formuj z ciasta cienkie wałeczki i krój je na równiej wielkości kawałki, około 2 cm. Gnocchi formuj za pomocą widelca, rolując je wzdłuż, tak aby powstały rowki.

5

Kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty.

6

Przygotuj sos pomidorowy. Podsmaż pokrojone drobno cebulę i czosnek. Dodaj pomidory krojone i dopraw solą i pieprzem. Gotuj kilka minut, aby odparował nadmiar wody, a sos stał się gęsty.

7

Dodaj do gorącego sosu gnocchi. Przed podaniem posyp serem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły