1

Składniki

1 Puszka
ingridient
pomidory krojone bez skórki Łowicz
1 Kilogram
ziemniaki
300 Gramów
mąka pszenna
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
cebula
3 Sztuki
ząbek czosnku
4 Plastry
Ser grana padano
1 Szczypta
sól, pieprz
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Przestudź i obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj jajko, przyprawy oraz mąkę i wymieszaj. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, ma być lekkie, puszyste.
  2. Formuj z ciasta cienkie wałeczki i krój je na równiej wielkości kawałki, około 2 cm. Gnocchi formuj za pomocą widelca, rolując je wzdłuż, tak aby powstały rowki. Kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty.
  3. Przygotuj sos pomidorowy. Podsmaż pokrojone drobno cebulę i czosnek. Dodaj pomidory krojone i dopraw solą i pieprzem. Gotuj kilka minut, aby odparował nadmiar wody, a sos stał się gęsty. Dodaj do gorącego sosu gnocchi. Przed podaniem posyp serem.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!