Gnocchi quattro formaggi

EkspertOdKuchni
Gnocchi quattro formaggi

0

0 / 0

Gnocchi quattro formaggi, czyli gnocchi 4 sery to włoskie kluseczki na bazie ziemniaków serwowane z kremowym sosem. Smakiem i wyglądem mogą nieco przypominać polskie kopytka. To świetny wybór na smaczny obiad lub szybką kolację. Jeśli chcesz poczuć się jak we włoskiej restauracji, bez problemu możesz przygotować je w swojej kuchni. Gnocchi quattro formaggi zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych potraw. Gotowe danie podajemy na ciepło z parmezanem. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g gnocchi

200 g ser gorgonzola

100 g serek mascarpone

150 g parmezan

200 g mozzarella

200 śmietana 30%

50 g rukola

1 szcz. pieprz, sól do smaku

1 szt. oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

2

Na patelni podsmażamy pokrojony czosnek. Dodajemy śmietankę 30% i sery pokrojone drobno (gorgonzolę, mascarpone i mozzarellę).

3

Na wolnym ogniu cały czas mieszamy sery ze śmietanką do momentu, aż się rozpuszczą i masa zacznie nam gęstnieć. Uwaga, aby się sery nie przypaliły od spodu.

4

Gdy masa serowa gęstnieje, dodajemy odcedzone gnocchi i wszystko razem mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem i solą według uznania.

5

Gnocchi quattro formaggi przekładamy na talerz, opcjonalnie możemy dodać rukolę i obficie posypujemy parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły