Gnocchi quattro formaggi

EkspertOdKuchni
Gnocchi quattro formaggi

Średnia 0 / 0

Oceń!

Gnocchi quattro formaggi, czyli gnocchi 4 sery to włoskie kluseczki na bazie ziemniaków serwowane z kremowym sosem. Smakiem i wyglądem mogą nieco przypominać polskie kopytka. To świetny wybór na smaczny obiad lub szybką kolację. Jeśli chcesz poczuć się jak we włoskiej restauracji, bez problemu możesz przygotować je w swojej kuchni. Gnocchi quattro formaggi zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych potraw. Gotowe danie podajemy na ciepło z parmezanem. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g gnocchi

200 g ser gorgonzola

100 g serek mascarpone

150 g parmezan

200 g mozzarella

200 śmietana 30%

50 g rukola

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

1 szt. oliwa do smażenia

Przygotowanie


Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni podsmażamy pokrojony czosnek. Dodajemy śmietankę 30% i sery pokrojone drobno (gorgonzolę, mascarpone i mozzarellę).

Na wolnym ogniu cały czas mieszamy sery ze śmietanką do momentu, aż się rozpuszczą i masa zacznie nam gęstnieć. Uwaga, aby się sery nie przypaliły od spodu.

Gdy masa serowa gęstnieje, dodajemy odcedzone gnocchi i wszystko razem mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem i solą według uznania.

Gnocchi quattro formaggi przekładamy na talerz, opcjonalnie możemy dodać rukolę i obficie posypujemy parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1796

kcal

Białka

92

gram

Węglowodany

100

gram

Tłuszcze

111

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły