Gnocchi quattro formaggi
EkspertOdKuchni
Gnocchi quattro formaggi, czyli gnocchi 4 sery to włoskie kluseczki na bazie ziemniaków serwowane z kremowym sosem. Smakiem i wyglądem mogą nieco przypominać polskie kopytka. To świetny wybór na smaczny obiad lub szybką kolację. Jeśli chcesz poczuć się jak we włoskiej restauracji, bez problemu możesz przygotować je w swojej kuchni. Gnocchi quattro formaggi zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych potraw. Gotowe danie podajemy na ciepło z parmezanem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1796
kcal
Białka
92
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
111
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gnocchi quattro formaggi, czyli gnocchi 4 sery to włoskie kluseczki na bazie ziemniaków serwowane z kremowym sosem. Smakiem i wyglądem mogą nieco przypominać polskie kopytka. To świetny wybór na smaczny obiad lub szybką kolację. Jeśli chcesz poczuć się jak we włoskiej restauracji, bez problemu możesz przygotować je w swojej kuchni. Gnocchi quattro formaggi zasmakuje wszystkim miłośnikom kremowych potraw. Gotowe danie podajemy na ciepło z parmezanem. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g gnocchi
200 g ser gorgonzola
100 g serek mascarpone
150 g parmezan
200 g mozzarella
200 śmietana 30%
50 g rukola
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szt. oliwa do smażenia
Przygotowanie
Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy pokrojony czosnek. Dodajemy śmietankę 30% i sery pokrojone drobno (gorgonzolę, mascarpone i mozzarellę).
Na wolnym ogniu cały czas mieszamy sery ze śmietanką do momentu, aż się rozpuszczą i masa zacznie nam gęstnieć. Uwaga, aby się sery nie przypaliły od spodu.
Gdy masa serowa gęstnieje, dodajemy odcedzone gnocchi i wszystko razem mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem i solą według uznania.
Gnocchi quattro formaggi przekładamy na talerz, opcjonalnie możemy dodać rukolę i obficie posypujemy parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1796
kcal
Białka
92
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
111
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.