Gniazda ze szpinakiem i fasolą
uwielbiampl
Makaronowe szaleństwo! Poznaj nasz przepis z wykorzystaniem pełnoziarnistych gniazd-wstążek, szpinaku, pieczarek, serka mascarpone oraz czerwonej fasoli. Szukasz szybkiego pomysłu na obiad? Oto właśnie on!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
981
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
145
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3 / 5
Makaronowe szaleństwo! Poznaj nasz przepis z wykorzystaniem pełnoziarnistych gniazd-wstążek, szpinaku, pieczarek, serka mascarpone oraz czerwonej fasoli. Szukasz szybkiego pomysłu na obiad? Oto właśnie on!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 puszka fasola czerwona
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
400 g makaron lubella pełne ziarno gniazda wstążki
250 g pieczarki
500 g szpinak mrożony
100 g serek mascarpone
1 szt. cebula
3 szt. czosnek
3 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Czosnek i cebulę posiekać na drobne kawałki. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć, następnie na ok. 30 sekund wrzucić czosnek. Dodać pieczarki i lekko dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Zdjąć przykrywkę, dodać sól, pieprz i odparować pieczarki.
Dodać szpinak i całość podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Wsypać fasolę, bazylię do smaku i chwilę podgrzać. Następnie włożyć ser mascarpone i całość mieszać, aż do uzyskania jednolitego koloru. Wymieszać makaron z sosem, wyłożyć na talerz i ewentualnie doprawić.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Fasolę odcedzić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
981
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
145
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.