Gniazda ze szpinakiem i fasolą

uwielbiampl
Gniazda ze szpinakiem i fasolą

2

3 / 5

Makaronowe szaleństwo! Poznaj nasz przepis z wykorzystaniem pełnoziarnistych gniazd-wstążek, szpinaku, pieczarek, serka mascarpone oraz czerwonej fasoli. Szukasz szybkiego pomysłu na obiad? Oto właśnie on!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 puszka fasola czerwona

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

400 g makaron lubella pełne ziarno gniazda wstążki

250 g pieczarki

500 g szpinak mrożony

100 g serek mascarpone

1 szt. cebula

3 szt. czosnek

3 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Czosnek i cebulę posiekać na drobne kawałki. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć, następnie na ok. 30 sekund wrzucić czosnek. Dodać pieczarki i lekko dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Zdjąć przykrywkę, dodać sól, pieprz i odparować pieczarki.

2

Dodać szpinak i całość podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Wsypać fasolę, bazylię do smaku i chwilę podgrzać. Następnie włożyć ser mascarpone i całość mieszać, aż do uzyskania jednolitego koloru. Wymieszać makaron z sosem, wyłożyć na talerz i ewentualnie doprawić.

3

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Fasolę odcedzić.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

981

kcal

Białka

45

gram

Węglowodany

145

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły