Gniazda ze szpinakiem i fasolą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Gniazda ze szpinakiem i fasolą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974151484.jpeg&w=3840&q=75)
Makaronowe szaleństwo! Poznaj nasz przepis z wykorzystaniem pełnoziarnistych gniazd-wstążek, szpinaku, pieczarek, serka mascarpone oraz czerwonej fasoli. Szukasz szybkiego pomysłu na obiad? Oto właśnie on!
2
3 / 5
Makaronowe szaleństwo! Poznaj nasz przepis z wykorzystaniem pełnoziarnistych gniazd-wstążek, szpinaku, pieczarek, serka mascarpone oraz czerwonej fasoli. Szukasz szybkiego pomysłu na obiad? Oto właśnie on!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 puszka fasola czerwona
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
400 g makaron lubella pełne ziarno gniazda wstążki
250 g pieczarki
500 g szpinak mrożony
100 g serek mascarpone
1 szt. cebula
3 szt. czosnek
3 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Czosnek i cebulę posiekać na drobne kawałki. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć, następnie na ok. 30 sekund wrzucić czosnek. Dodać pieczarki i lekko dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Zdjąć przykrywkę, dodać sól, pieprz i odparować pieczarki.
Dodać szpinak i całość podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Wsypać fasolę, bazylię do smaku i chwilę podgrzać. Następnie włożyć ser mascarpone i całość mieszać, aż do uzyskania jednolitego koloru. Wymieszać makaron z sosem, wyłożyć na talerz i ewentualnie doprawić.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Fasolę odcedzić.