Gazpacho z truskawkami

EkspertOdKuchni
Gazpacho z truskawkami

0

0 / 0

Gazpacho z truskawkami to nowoczesna wersja hiszpańskiej zupy na zimno, która pochodzi z Andaluzji i tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie pomidorów, papryki i ogórka. W tej odsłonie pojawia się jednak słodki twist – świeże truskawki. Ich delikatna kwasowość świetnie łączy się z warzywną bazą, tworząc orzeźwiające i lekkie danie na ciepłe dni. To ciekawy pomysł na letni obiad, przystawkę lub zdrową kolację. Przepis nie wymaga gotowania — wystarczy blender i kilka świeżych składników.

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g truskawki

4 szt. pomidory

0.50 szt. ogórek

1 szt. papryka czerwona

0.50 szt. cebula czerwona

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka ocet jabłkowy

1 łyżka sok z cytryny

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. świeża bazylia

Przygotowanie


1

Umyj truskawki i odetnij szypułki.

2

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.

3

Ogórka, paprykę i cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

4

Wszystkie składniki przełóż do blendera: truskawki, pomidory, ogórek, paprykę, cebulę, czosnek i listki bazylii. Zmiksuj na gładki krem.

5

Dodaj oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta – dodaj odrobinę wody.

6

Wstaw gazpacho do lodówki na minimum 1–2 godziny – zupa ma być mocno schłodzona.

7

Podawaj ze świeżą bazylią, dodatkowymi kawałkami truskawek lub kroplą dobrej oliwy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły