Gazpacho
kontakt_1
Hiszpańska alternatywa naszej zupy pomidorowej, czyli kremowe gazpacho! Warzywna zupa, bez gotowania, podawana na zimno zachwyci wszystkich. Zupę udekorowaną salsą warzywną, szczególnie polecamy latem!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
133
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Hiszpańska alternatywa naszej zupy pomidorowej, czyli kremowe gazpacho! Warzywna zupa, bez gotowania, podawana na zimno zachwyci wszystkich. Zupę udekorowaną salsą warzywną, szczególnie polecamy latem!
19
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg pomidory
1 szt. cebula czerwona
1 szt. zielony ogórek
2 szt. ząbek czosnku
2 łodyga seler naciowy
1 szt. papryczka chili
1 łyżka biały ocet winny
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. cukier
1 łyżecz. papryka wędzona
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 szt. pomidor
1 szt. ogórek zielony
1 łodyga seler naciowy
0.50 szt. czerwona cebula
1 pęcz. kolendra
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Warzywa na gazpacho myjemy. Z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy w dużą kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Seler naciowy kroimy w kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Wszystkie warzywa blendujemy ze sobą na gładki i jednolitą masę. Krem doprawiamy przyprawami i octem winnym. Na sam koniec nasze gazpacho skrapiamy oliwą z oliwek.
Gotowe dania schładzamy w lodówce na min. 2 godziny.
Wszystkie warzywa na salsę myjemy. Cebulę i ogórka obieramy i kroimy w bardzo mała kostkę. Pomidory i seler naciowy kroimy w taką samą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schłodzone gazpacho nalewamy do miseczek, na górę dodajemy salsę warzywną. Dekorujemy posiekaną kolendrą.