Gazpacho

kontakt_1
Gazpacho

0

0 / 0

Hiszpańska alternatywa naszej zupy pomidorowej, czyli kremowe gazpacho! Warzywna zupa, bez gotowania, podawana na zimno zachwyci wszystkich. Zupę udekorowaną salsą warzywną, szczególnie polecamy latem!

19

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg pomidory

1 szt. cebula czerwona

1 szt. zielony ogórek

2 szt. ząbek czosnku

2 łod. seler naciowy

1 szt. papryczka chili

1 łyżka biały ocet winny

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szcz. cukier

1 łyżeczka papryka wędzona

2 szcz. sól

1 szcz. pieprz

2 szt. pomidor

1 szt. ogórek zielony

1 łod. seler naciowy

0.50 szt. czerwona cebula

1 pęcz. kolendra

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

Przygotowanie


1

Warzywa na gazpacho myjemy. Z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy w dużą kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Seler naciowy kroimy w kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

2

Wszystkie warzywa blendujemy ze sobą na gładki i jednolitą masę. Krem doprawiamy przyprawami i octem winnym. Na sam koniec nasze gazpacho skrapiamy oliwą z oliwek.

3

Gotowe dania schładzamy w lodówce na min. 2 godziny.

4

Wszystkie warzywa na salsę myjemy. Cebulę i ogórka obieramy i kroimy w bardzo mała kostkę. Pomidory i seler naciowy kroimy w taką samą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

5

Schłodzone gazpacho nalewamy do miseczek, na górę dodajemy salsę warzywną. Dekorujemy posiekaną kolendrą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły