Gazpacho
kontakt_1
Hiszpańska alternatywa naszej zupy pomidorowej, czyli kremowe gazpacho! Warzywna zupa, bez gotowania, podawana na zimno zachwyci wszystkich. Zupę udekorowaną salsą warzywną, szczególnie polecamy latem!
0
0 / 0
Hiszpańska alternatywa naszej zupy pomidorowej, czyli kremowe gazpacho! Warzywna zupa, bez gotowania, podawana na zimno zachwyci wszystkich. Zupę udekorowaną salsą warzywną, szczególnie polecamy latem!
19
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg pomidory
1 szt. cebula czerwona
1 szt. zielony ogórek
2 szt. ząbek czosnku
2 łodyga seler naciowy
1 szt. papryczka chili
1 łyżka biały ocet winny
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. cukier
1 łyżecz. papryka wędzona
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 szt. pomidor
1 szt. ogórek zielony
1 łodyga seler naciowy
0.50 szt. czerwona cebula
1 pęcz. kolendra
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Warzywa na gazpacho myjemy. Z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy w dużą kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Seler naciowy kroimy w kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Wszystkie warzywa blendujemy ze sobą na gładki i jednolitą masę. Krem doprawiamy przyprawami i octem winnym. Na sam koniec nasze gazpacho skrapiamy oliwą z oliwek.
Gotowe dania schładzamy w lodówce na min. 2 godziny.
Wszystkie warzywa na salsę myjemy. Cebulę i ogórka obieramy i kroimy w bardzo mała kostkę. Pomidory i seler naciowy kroimy w taką samą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schłodzone gazpacho nalewamy do miseczek, na górę dodajemy salsę warzywną. Dekorujemy posiekaną kolendrą.