Gąski w marynacie z chilli 2010

m7
Gąski w marynacie z chilli 2010

0

0 / 0

Czyli sezon na grzyby czas zacząć.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 kg gąski

0.25 łyżeczka papryka ostra

6 szkl. woda

2 szkl. ocet

3 szt. ziele angielskie

5 szt. pieprz ziarnisty

1 szt. liść laurowy

2 łyżka sól

2 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Gąski należy oczyścić, przełożyć do miski, obficie posypać solą i zalać wodą, ostawić na około 20- 30 minut i wypłukać z pozostałych nieczystości.

2

Taka kąpiel w słonej wodzie pomaga pozbyć się zabrudzeń i pozostałości ściółki leśnej.

3

Czyste grzyby przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 45 minut od momentu ich zagotowania się.

4

Po upływie tego czasu osączyć na sitku i przełożyć do słoików tak, aby sięgały około 1/2 wysokości słoika.

5

Ocet przelać do garnka wraz z wodą, solą, cukrem i przyprawami, zagotować.

6

Marynatą zalać gąski w słoikach i od razu zakręcać. Nie pasteryzować.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły