Gąski w marynacie z chilli 2010
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Gąski w marynacie z chilli 2010](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973086225.jpeg&w=3840&q=75)
Czyli sezon na grzyby czas zacząć.
0
0 / 0
Czyli sezon na grzyby czas zacząć.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 kg gąski
0.25 łyżecz. papryka ostra
6 szkl. woda
2 szkl. ocet
3 szt. ziele angielskie
5 szt. pieprz ziarnisty
1 szt. liść laurowy
2 łyżka sól
2 łyżka cukier
Przygotowanie
Gąski należy oczyścić, przełożyć do miski, obficie posypać solą i zalać wodą, ostawić na około 20- 30 minut i wypłukać z pozostałych nieczystości.
Taka kąpiel w słonej wodzie pomaga pozbyć się zabrudzeń i pozostałości ściółki leśnej.
Czyste grzyby przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 45 minut od momentu ich zagotowania się.
Po upływie tego czasu osączyć na sitku i przełożyć do słoików tak, aby sięgały około 1/2 wysokości słoika.
Ocet przelać do garnka wraz z wodą, solą, cukrem i przyprawami, zagotować.
Marynatą zalać gąski w słoikach i od razu zakręcać. Nie pasteryzować.