0

Składniki

5 Kilogramów
Gąski
0.25 Łyżeczki
papryka ostra
6 Szklanek
woda
2 Szklanki
ocet
3 Sztuki
ziele angielskie
5 Sztuk
pieprz ziarnisty
1 Sztuka
liść laurowy
2 Łyżki
sól
2 Łyżki
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Gąski należy oczyścić, przełożyć do miski, obficie posypać solą i zalać wodą, ostawić na około 20- 30 minut i wypłukać z pozostałych nieczystości.
  2. Taka kąpiel w słonej wodzie pomaga pozbyć się zabrudzeń i pozostałości ściółki leśnej.
  3. Czyste grzyby przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 45 minut od momentu ich zagotowania się.
  4. Po upływie tego czasu osączyć na sitku i przełożyć do słoików tak, aby sięgały około 1/2 wysokości słoika.
  5. Ocet przelać do garnka wraz z wodą, solą, cukrem i przyprawami, zagotować.
  6. Marynatą zalać gąski w słoikach i od razu zakręcać. Nie pasteryzować.

Opis

Czyli sezon na grzyby czas zacząć.

Podobne przepisy

Kutia

Średni Ponad 3 godz

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Średni Do 1 godz

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Łatwy Do 40 min

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Łatwy Do 40 min

Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Trudny Do 40 min

Paluszki łososiem zawijane

Łatwy Do 40 min

Pasztet pomidorowy

Średni Ponad 3 godz

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Średni Do 3 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!