0

Składniki

5 Kilogramów
Gąski
0.25 Łyżeczki
papryka ostra
6 Szklanek
woda
2 Szklanki
ocet
3 Sztuki
ziele angielskie
5 Sztuk
pieprz ziarnisty
1 Sztuka
liść laurowy
2 Łyżki
sól
2 Łyżki
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Gąski należy oczyścić, przełożyć do miski, obficie posypać solą i zalać wodą, ostawić na około 20- 30 minut i wypłukać z pozostałych nieczystości.
  2. Taka kąpiel w słonej wodzie pomaga pozbyć się zabrudzeń i pozostałości ściółki leśnej.
  3. Czyste grzyby przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 45 minut od momentu ich zagotowania się.
  4. Po upływie tego czasu osączyć na sitku i przełożyć do słoików tak, aby sięgały około 1/2 wysokości słoika.
  5. Ocet przelać do garnka wraz z wodą, solą, cukrem i przyprawami, zagotować.
  6. Marynatą zalać gąski w słoikach i od razu zakręcać. Nie pasteryzować.

Opis

Czyli sezon na grzyby czas zacząć.

Podobne przepisy

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Bigos kaszubski

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos kaszubski

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Przepis
Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Kutia

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Kutia

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Przepis
Średni Do 1 godz
Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!