Garlic naan
Lubella
Garlic Naan to tradycyjny chlebek indyjski, który jest wzbogacony intensywnym smakiem czosnku. Jest miękki, puszysty i delikatnie chrupiący na brzegach. To świetny dodatek do różnorodnych potraw, szczególnie curry, tikka masala, butter chicken i innych dań mięsnych. Doskonale sprawdza się również jako samodzielna przekąska w towarzystwie oliwy, ulubionego dipu lub gęstego sosu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
346
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Garlic Naan to tradycyjny chlebek indyjski, który jest wzbogacony intensywnym smakiem czosnku. Jest miękki, puszysty i delikatnie chrupiący na brzegach. To świetny dodatek do różnorodnych potraw, szczególnie curry, tikka masala, butter chicken i innych dań mięsnych. Doskonale sprawdza się również jako samodzielna przekąska w towarzystwie oliwy, ulubionego dipu lub gęstego sosu. Życzymy smacznego!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
0.25 szkl. ciepła woda
2 łyżecz. cukier
1.50 łyżecz. suche drożdże
0.75 szkl. ciepłe mleko
0.75 szkl. jogurt grecki
0.25 szkl. olej rzepakowy
2 szt. ząbki czosnku
4 szkl. mąka lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. sól
3 łyżka masło
4 szt. ząbki czosnku
1 łyżka posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
Wymieszaj ze sobą wodę, cukier i drożdże. Odstaw na 5 minut, aż zaczną się pienić.
W dużej misce wymieszaj mleko, jogurt, olej, posiekany czosnek, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Wyrabiaj ciasto ręcznie na blacie przez 3 do 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż ciasto do miski nasmarowanej olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Rozgrzej dużą patelnię.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części i uformuj z nich kulki.
Kulki rozpłaszcz palcami na blacie, następnie rozwałkuj cienko ciasto, tworząc owalny kształt.
Kładź placki na rozgrzanej patelni. Kiedy pojawią się bąble, przewróć na drugą stronę i dociśnij szpatułką.
Rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek, szczyptę soli oraz natkę pietruszki.
Posmaruj chlebki masłem i czosnkiem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
346
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.