Garlic naan

Lubella
Garlic naan

1

0 / 0

Garlic Naan to tradycyjny chlebek indyjski, który jest wzbogacony intensywnym smakiem czosnku. Jest miękki, puszysty i delikatnie chrupiący na brzegach. To świetny dodatek do różnorodnych potraw, szczególnie curry, tikka masala, butter chicken i innych dań mięsnych. Doskonale sprawdza się również jako samodzielna przekąska w towarzystwie oliwy, ulubionego dipu lub gęstego sosu. Życzymy smacznego!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

0.25 szkl. ciepła woda

2 łyżecz. cukier

1.50 łyżecz. suche drożdże

0.75 szkl. ciepłe mleko

0.75 szkl. jogurt grecki

0.25 szkl. olej rzepakowy

2 szt. ząbki czosnku

4 szkl. mąka lubella

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. sól

3 łyżka masło

4 szt. ząbki czosnku

1 łyżka posiekana natka pietruszki

Przygotowanie


1

Wymieszaj ze sobą wodę, cukier i drożdże. Odstaw na 5 minut, aż zaczną się pienić.

2

W dużej misce wymieszaj mleko, jogurt, olej, posiekany czosnek, mąkę, proszek do pieczenia i sól.

3

Wyrabiaj ciasto ręcznie na blacie przez 3 do 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż ciasto do miski nasmarowanej olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

4

Rozgrzej dużą patelnię.

5

Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części i uformuj z nich kulki.

6

Kulki rozpłaszcz palcami na blacie, następnie rozwałkuj cienko ciasto, tworząc owalny kształt.

7

Kładź placki na rozgrzanej patelni. Kiedy pojawią się bąble, przewróć na drugą stronę i dociśnij szpatułką.

8

Rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek, szczyptę soli oraz natkę pietruszki.

9

Posmaruj chlebki masłem i czosnkiem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

346

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły