Galettes bretonnes — naleśniki po bretońsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Galettes bretonnes — naleśniki po bretońsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1713261604155.jpg&w=3840&q=75)
Galettes bretonnes to francuskie naleśniki wypełnione jajkami, ciągnącym się serem żółtym i szynką. To idealny wybór zarówno na szybkie śniadanie, jak i smaczną kolację. Z pewnością zasmakują każdemu, kto ceni sobie proste, a jednocześnie smaczne dania.
0
0 / 0
Galettes bretonnes to francuskie naleśniki wypełnione jajkami, ciągnącym się serem żółtym i szynką. To idealny wybór zarówno na szybkie śniadanie, jak i smaczną kolację. Z pewnością zasmakują każdemu, kto ceni sobie proste, a jednocześnie smaczne dania.
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g mąka poznańska lubella
350 ml mleko
50 ml woda gazowana
20 ml olej
3 szt. jajka kurze
4 szt. plastry sera żółtego
4 szt. plastry szynki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy mleko, wodę gazowaną, jedno jajko, olej i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane, wylewamy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśnika na złocisty kolor. Następnie przewracamy naleśnika na drugą stronę i zmniejszamy moc palnika.
Na naleśnika kładziemy plastry żółtego sera, szynki i rozbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym.
Smażymy naleśnika przez chwilę, a następnie składamy go w kopertę, tak aby na środku było żółtko. Całość przykrywamy pokrywką, aby białko jajka się całkowicie ścięło.