Galettes bretonnes — naleśniki po bretońsku

Lubella
Galettes bretonnes — naleśniki po bretońsku

0

0 / 0

Galettes bretonnes to francuskie naleśniki wypełnione jajkami, ciągnącym się serem żółtym i szynką. To idealny wybór zarówno na szybkie śniadanie, jak i smaczną kolację. Z pewnością zasmakują każdemu, kto ceni sobie proste, a jednocześnie smaczne dania.

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g mąka poznańska lubella

350 ml mleko

50 ml woda gazowana

20 ml olej

3 szt. jajka kurze

4 szt. plastry sera żółtego

4 szt. plastry szynki

1 szcz. pieprz i sól do smaku

1 szt. masło klarowane do smażenia

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy mleko, wodę gazowaną, jedno jajko, olej i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy ze sobą.

2

Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane, wylewamy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśnika na złocisty kolor. Następnie przewracamy naleśnika na drugą stronę i zmniejszamy moc palnika.

3

Na naleśnika kładziemy plastry żółtego sera, szynki i rozbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym.

4

Smażymy naleśnika przez chwilę, a następnie składamy go w kopertę, tak aby na środku było żółtko. Całość przykrywamy pokrywką, aby białko jajka się całkowicie ścięło.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły