Galette ze śliwkami

Lubella
Galette ze śliwkami

0

0 / 0

Galette to francuska, rustykalna tarta na kruchym cieście, która nie wymaga specjalnej formy – wystarczy rozwałkować ciasto, nałożyć owoce i zawinąć brzegi. W tej wersji ze śliwkami świetnie sprawdza się jako szybki deser do kawy, weekendowy wypiek albo efektowna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Kwaśno-słodkie śliwki idealnie łączą się z maślanym spodem i lekko karmelową nutą cukru. Pasuje do niej kulka lodów waniliowych albo odrobina jogurtu naturalnego. Pokochają ją fani prostych, domowych wypieków i ci, którzy nie lubią przesadnie słodkich deserów.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 g mąka pszenna lubella

100 g masło

4 łyżka cukier

1 szczyp. sól

3 łyżka woda lodowata

400 g śliwki węgierki

0.50 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. skrobia ziemniaczana

1 szt. jajko

Przygotowanie


1

Do miski wsyp mąkę, 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło.

2

Szybko zagnieć ciasto, dodając stopniowo wodę lodowatą, aż powstanie gładka kula. Owiń folią i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

3

Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru, cynamonem i skrobią.

4

Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30 cm, przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Na środku ciasta ułóż śliwki, zostawiając ok. 4 cm wolnego brzegu.

6

Zawiń brzegi ciasta do środka, lekko zakładając je na owoce.

7

Posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem.

8

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra-dół) przez ok. 40–45 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.

9

Podawaj na ciepło.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły