Galette z serem brie i figami

EkspertOdKuchni
Galette z serem brie i figami

0

0 / 0

Galette z serem brie i figami to rustykalna tarta na kruchym cieście, która robi wrażenie wyglądem i smakiem, a jest zaskakująco prosta do przygotowania. To doskonały sposób na efektowne danie, które łączy kremowy ser brie z karmelizowaną słodyczą fig. Idealna na kolację z winem, spotkanie z przyjaciółmi albo jako elegancka przekąska na przyjęciu. Najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie rukoli. Smacznego!

6

Składniki

35 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

275 g ciasto francuskie

200 g ser brie

4 szt. figi świeże

1 szczyp. suszony tymianek

1 łyżka miód

1 szczyp. jajko

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzej do 200°C (grzanie góra–dół).

2

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż arkusz ciasta francuskiego.

3

Na środku ułóż plastry sera brie.

4

Zawijaj brzegi ciasta na szerokość ok. 2 cm, formując prostokąt z odkrytym środkiem.

5

Na serze ułóż plastry świeżych fig.

6

Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem.

7

Piecz 25 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto się zarumieni.

8

Przed podaniem posyp galette tymiankiem i polej łyżką miodu.

9

Podawaj na ciepło.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły