Galette z serem brie i figami

EkspertOdKuchni

Galette z serem brie i figami to rustykalna tarta na kruchym cieście, która robi wrażenie wyglądem i smakiem, a jest zaskakująco prosta do przygotowania. To doskonały sposób na efektowne danie, które łączy kremowy ser brie z karmelizowaną słodyczą fig. Idealna na kolację z winem, spotkanie z przyjaciółmi albo jako elegancka przekąska na przyjęciu. Najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie rukoli. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Galette z serem brie i figami to rustykalna tarta na kruchym cieście, która robi wrażenie wyglądem i smakiem, a jest zaskakująco prosta do przygotowania. To doskonały sposób na efektowne danie, które łączy kremowy ser brie z karmelizowaną słodyczą fig. Idealna na kolację z winem, spotkanie z przyjaciółmi albo jako elegancka przekąska na przyjęciu. Najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie rukoli. Smacznego!
6
Składniki
35 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
275 g ciasto francuskie
200 g ser brie
4 szt. figi świeże
1 szczyp. suszony tymianek
1 łyżka miód
1 szczyp. jajko
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 200°C (grzanie góra–dół).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż arkusz ciasta francuskiego.
Na środku ułóż plastry sera brie.
Zawijaj brzegi ciasta na szerokość ok. 2 cm, formując prostokąt z odkrytym środkiem.
Na serze ułóż plastry świeżych fig.
Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Piecz 25 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto się zarumieni.
Przed podaniem posyp galette tymiankiem i polej łyżką miodu.
Podawaj na ciepło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.