Galette z jabłkami

Lubella
Galette z jabłkami

0

0 / 0

Galette to rustykalna tarta, która urzeka swoją prostotą i smakiem. To idealny deser na każdą okazję, który nie wymaga formy do pieczenia. Ciasto jest chrupiące, a jabłka soczyste i lekko skarmelizowane. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Galette można serwować samodzielnie, ale równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie gałki lodów lub z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Ciasto

200 g mąka pszenna lubella

100 g masło

1 łyżka cukier

60 ml zimna woda

1 szczyp. sól

Nadzienie

3 szt. jabłka

2 łyżka cukier trzcinowy

1 łyżecz. cynamon

1 łyżka mąka pszenna lubella

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżka masło

Dodatkowo

1 szt. jajko do smarowania ciasta

1 szt. cukier puder do posypania

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj zimne masło i za pomocą palców rozetrzyj składniki, aż powstaną grudki przypominające kruszonkę.

2

Stopniowo dodawaj zimną wodę, zagniatając ciasto, aż powstanie gładka i jednolita masa. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.

3

W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

4

W dużej misce wymieszaj jabłka z cukrem trzcinowym, cynamonem, mąką oraz sokiem z cytryny. Dokładnie obtocz jabłka w tej mieszance, aby równomiernie pokryły się przyprawami.

5

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

6

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrąg o średnicy około 30 cm. Przenieś ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7

Ułóż jabłka na środku ciasta, zostawiając około 5 cm marginesu od krawędzi. Na wierzchu jabłek połóż małe kawałki masła.

8

Zawiń brzegi ciasta na nadzienie, delikatnie je składając i formując rustykalny kształt.

9

Roztrzep jajko i posmaruj nim brzegi ciasta, aby po upieczeniu były złociste i chrupiące.

10

Piecz galette w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste, a jabłka miękkie i lekko skarmelizowane.

11

Gotowe ciasto ostaw do lekkiego przestygnięcia. Wierzch udekoruj cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły