Galaretka z kurczaka

EkspertOdKuchni
Galaretka z kurczaka

0

0 / 0

Galaretka z kurczaka to świetny wybór na letnie spotkania, kolacje lub rodzinne przyjęcia. Zasmakuje wszystkim miłośnikom mięsa. Możesz ją serwować jako danie główne, udekorowane świeżymi ziołami i warzywami lub w formie przekąski na bufetach i imprezach. Galaretka z kurczaka to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek mięsa z rosołu. Całość podaj z cytryną, octem lub ogórkami, które doskonale komponują się z całą potrawą. Życzymy smacznego!

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. kurczak cały

3 szt. marchew

1 szt. cebula

0.50 szt. seler

1 szt. korzeń pietruszki

2 szt. liść laurowy

2.50 łyżka żelatyna

1 pęcz. natka pietruszki

1 szcz. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Kurczaka dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

2

Marchewki, cebulę, seler i korzeń pietruszki obierz, opłucz i pokrój w większe kawałki.

3

Umieść kawałki kurczaka w dużym garnku. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa, przypaloną cebulę, liście laurowe, sól i pieprz.

4

Zalej wszystko wodą (ok. 2 litry) tak, aby składniki były dobrze przykryte.

5

Gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwo oddzielające się od kości.

6

Gdy mięso będzie gotowe, odcedź wywar, wymieszaj go z żelatyną i ponownie zagotuj.

7

Oddziel mięso z kurczaka od kości i pokrój je na mniejsze kawałki, a marchewkę w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

8

Przygotuj naczynia, do których wlejesz tężejącą galaretę. Na nią wyłóż porcję mięsa i marchewki. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.

9

Umieść przygotowane naczynia w lodówce i pozostaw do momentu, gdy galaretka całkowicie zastygnie.

10

Gotową galaretę z kurczakiem serwuj z sokiem z cytryny, octem lub ogórkami konserwowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły