Galaretka z kurczaka
EkspertOdKuchni
Galaretka z kurczaka to świetny wybór na letnie spotkania, kolacje lub rodzinne przyjęcia. Zasmakuje wszystkim miłośnikom mięsa. Możesz ją serwować jako danie główne, udekorowane świeżymi ziołami i warzywami lub w formie przekąski na bufetach i imprezach. Galaretka z kurczaka to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek mięsa z rosołu. Całość podaj z cytryną, octem lub ogórkami, które doskonale komponują się z całą potrawą. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
732
kcal
Białka
80
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Galaretka z kurczaka to świetny wybór na letnie spotkania, kolacje lub rodzinne przyjęcia. Zasmakuje wszystkim miłośnikom mięsa. Możesz ją serwować jako danie główne, udekorowane świeżymi ziołami i warzywami lub w formie przekąski na bufetach i imprezach. Galaretka z kurczaka to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek mięsa z rosołu. Całość podaj z cytryną, octem lub ogórkami, które doskonale komponują się z całą potrawą. Życzymy smacznego!
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. kurczak cały
3 szt. marchew
1 szt. cebula
0.50 szt. seler
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. liść laurowy
2.50 łyżka żelatyna
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Kurczaka dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Marchewki, cebulę, seler i korzeń pietruszki obierz, opłucz i pokrój w większe kawałki.
Umieść kawałki kurczaka w dużym garnku. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa, przypaloną cebulę, liście laurowe, sól i pieprz.
Zalej wszystko wodą (ok. 2 litry) tak, aby składniki były dobrze przykryte.
Gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwo oddzielające się od kości.
Gdy mięso będzie gotowe, odcedź wywar, wymieszaj go z żelatyną i ponownie zagotuj.
Oddziel mięso z kurczaka od kości i pokrój je na mniejsze kawałki, a marchewkę w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Przygotuj naczynia, do których wlejesz tężejącą galaretę. Na nią wyłóż porcję mięsa i marchewki. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Umieść przygotowane naczynia w lodówce i pozostaw do momentu, gdy galaretka całkowicie zastygnie.
Gotową galaretę z kurczakiem serwuj z sokiem z cytryny, octem lub ogórkami konserwowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
732
kcal
Białka
80
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.