Galaretka z kurczaka

m7
Galaretka z kurczaka

Średnia 0 / 0

Oceń!

Moja teściowa przez 30 lat pracowała w resturacji, gotować nauczyłam się od niej. Niektóre przepisy modyfikuję . Galeretkę polecam na uroczystości rodzinne.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg pierś kurczaka

2 szczyp. sól

3 szczyp. pieprz

50 g żelatyna

2 szt. jaja kurze całe

4 szt. marchew

2 szt. korzeń pietruszki

1 szt. groszek zielony konserwowy

1 szt. nać pietruszki

1 szt. kostka rosołowa drobiowa

Przygotowanie


Na piersi z kurczaka gotujemy rosół bez cebuli i selera.

Pierś gotujemy tak, żeby się nie rozgotowała ,

Po ostudzeniu pierś kroimy w kostkę.

Marchewkę z rosołu przelewamy wrzątkiem, będzie nam potrzebna do dekoracji.

Rosół cedzimy, odmierzamy 2 litry wywaru.

Żelatynę rozprowadzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Wywar z żelatyną doprawiamy do smaku.

Do wcześniej przygotowanych szklaneczek, wkładamy plasterki marchewki, po kilka sztuk groszku konserwowego, jak ktoś lubi - pokrojone jajko na twardo, pietruszkę ozdobną i pierś pokrojoną w kostkę.

Zalewamy gorącym wywarem, po przestudzeniu galaretkę wstawiamy do lodówki.

Efekt mojej potrawy jest widoczny na zdjęciu.

Galaretkę robię z piersi, bo moja rodzina nie narzeka wtedy, że są skóry.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

110

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły