Galaretka z kurczaka

m7
Galaretka z kurczaka

3

0 / 0

Moja teściowa przez 30 lat pracowała w resturacji, gotować nauczyłam się od niej. Niektóre przepisy modyfikuję . Galeretkę polecam na uroczystości rodzinne.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg pierś kurczaka

2 szcz. sól

3 szcz. pieprz

50 g żelatyna

2 szt. jaja kurze całe

4 szt. marchew

2 szt. korzeń pietruszki

1 szt. groszek zielony konserwowy

1 szt. nać pietruszki

1 szt. kostka rosołowa drobiowa

Przygotowanie


1

Na piersi z kurczaka gotujemy rosół bez cebuli i selera.

2

Pierś gotujemy tak, żeby się nie rozgotowała ,

3

Po ostudzeniu pierś kroimy w kostkę.

4

Marchewkę z rosołu przelewamy wrzątkiem, będzie nam potrzebna do dekoracji.

5

Rosół cedzimy, odmierzamy 2 litry wywaru.

6

Żelatynę rozprowadzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

7

Wywar z żelatyną doprawiamy do smaku.

8

Do wcześniej przygotowanych szklaneczek, wkładamy plasterki marchewki, po kilka sztuk groszku konserwowego, jak ktoś lubi - pokrojone jajko na twardo, pietruszkę ozdobną i pierś pokrojoną w kostkę.

9

Zalewamy gorącym wywarem, po przestudzeniu galaretkę wstawiamy do lodówki.

10

Efekt mojej potrawy jest widoczny na zdjęciu.

11

Galaretkę robię z piersi, bo moja rodzina nie narzeka wtedy, że są skóry.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły