Galaretka z kurczaka
m7
Moja teściowa przez 30 lat pracowała w resturacji, gotować nauczyłam się od niej. Niektóre przepisy modyfikuję . Galeretkę polecam na uroczystości rodzinne.
3
0 / 0
Moja teściowa przez 30 lat pracowała w resturacji, gotować nauczyłam się od niej. Niektóre przepisy modyfikuję . Galeretkę polecam na uroczystości rodzinne.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg pierś kurczaka
2 szcz. sól
3 szcz. pieprz
50 g żelatyna
2 szt. jaja kurze całe
4 szt. marchew
2 szt. korzeń pietruszki
1 szt. groszek zielony konserwowy
1 szt. nać pietruszki
1 szt. kostka rosołowa drobiowa
Przygotowanie
Na piersi z kurczaka gotujemy rosół bez cebuli i selera.
Pierś gotujemy tak, żeby się nie rozgotowała ,
Po ostudzeniu pierś kroimy w kostkę.
Marchewkę z rosołu przelewamy wrzątkiem, będzie nam potrzebna do dekoracji.
Rosół cedzimy, odmierzamy 2 litry wywaru.
Żelatynę rozprowadzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Wywar z żelatyną doprawiamy do smaku.
Do wcześniej przygotowanych szklaneczek, wkładamy plasterki marchewki, po kilka sztuk groszku konserwowego, jak ktoś lubi - pokrojone jajko na twardo, pietruszkę ozdobną i pierś pokrojoną w kostkę.
Zalewamy gorącym wywarem, po przestudzeniu galaretkę wstawiamy do lodówki.
Efekt mojej potrawy jest widoczny na zdjęciu.
Galaretkę robię z piersi, bo moja rodzina nie narzeka wtedy, że są skóry.