Galaretka rosołowa z kurczakiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Galaretka rosołowa z kurczakiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973915854.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo prosta w przyrządzeniu galaretka, smaczna i lekkostrawna :)
0
0 / 0
Bardzo prosta w przyrządzeniu galaretka, smaczna i lekkostrawna :)
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 l rosoł
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. marchew z rosołu
1 szt. groszek zielony konserwowy
1 szt. kurczak z rosołu
1 szt. nać pietruszki
1 szt. żelatyna
Przygotowanie
Do gorącego rosołu dodajemy żelatynę (ja zawsze daje ciut mniej niż jest napisane na opakowaniu, nie jest wtedy gumiasta :) )
Na dnie przygotowanych wcześniej miseczek układamy porojoną w paski marchewkę, zieloną pietruszkę i groszek
Gotujemy jajko na twardo, kroimy w plastry i też układamy na dnie
Układamy też mięso z kurczaka (najlepiej, żeby kawałki mięsa były spore, nie zaś zbyt rozdrobnione)
Zalewamy rosołem z rozrobioną żelatyną (uwaga, żeby nie zburzyć poukładanych na dnie dodatków :) )
Czekamy, aż galaretka wystygnie, wstawiamy ją wtedy do lodówki i czekamy, aż do jej zupełnego zgalaretowienia :)