Galaretka drobiowa
m7
Każdy ma swój sposób na galaretkę drobiową. Ja mam taki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Każdy ma swój sposób na galaretkę drobiową. Ja mam taki.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. maggi
1 l woda
1 szkl. korzeń pietruszki
0.50 szkl. kukurydza konserwowa
0.50 szkl. groszek zielony konserwowy
1 szt. kurczak
3 szt. marchew
0.25 szt. seler
1 szt. żelatyna
Przygotowanie
Sprawionego kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu odlewamy wodę, płuczemy mięso i ponownie wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, wkładamy marchew, pietruszkę i seler. Gdy tylko się zagotuje, szybko zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 1.5 godziny na słabiutkim ogniu. Z wierzchu zdejmujemy powstałe szumowiny. Solimy, pieprzymy i dodajemy maggi do smaku. Gdy mięso jest miękkie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Nie dodajemy skóry. Marchew z rosołu również kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również kukurydzę i groszek. Mieszamy i wkładamy mięso do naczyń, np. Literatek. Do osobnego naczynia przelewamy przez sitko wywar, dodajemy wg przepisu żelatynę i dokładnie mieszamy,( nie gotujemy ). Zalewamy mięso żelatyną, czekamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
czasami może się zdarzyć, że nasz rosół na galaretkę nie jest klarowny. Możemy więc uratować go za pomocą piany z białek. Ubijamy białka i pianę wylewamy na rosół i na bardzo ale to bardzo maleńkim ogniu ( dosłownie rosół musi tylko pykać) klarujemy nasz wywar. Białka się zetną i wchłoną nadmiar tak zwanego brudu. Potem odcedzamy wszystko przez gazę.Brudne białka zostaną na ściereczce, a my będziemy mieli czysty wywar na galaretkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.