Galareta "zimne nóżki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Galareta "zimne nóżki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973216812.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjna, wszystkim znana, ale nieco zapomniana. a szkoda bo bardzo potrzebna do obudowy kości i stawów, szczególnie gdy bolą
0
0 / 0
Tradycyjna, wszystkim znana, ale nieco zapomniana. a szkoda bo bardzo potrzebna do obudowy kości i stawów, szczególnie gdy bolą
16
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
0.50 kg wieprzowina golonka ze skórą
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.50 łyżecz. majeranek
1 łyżecz. maggi
1 łyżecz. sok z cytryny
2 szt. nogi wieprzowe
1 szt. cebula
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
0.50 szt. seler
0.50 szt. por
1 szt. liść laurowy
4 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szt. czosnek
1.50 szt. żelatyna
Przygotowanie
1.Cebulę pokroić w talarki i przypalić na blacie kuchni lub na suchej patelni.
2.Golonkę, nóżki, włoszczyznę, liść laurowy, ziele, czosnek,sól - włożyć do garnka (najlepiej do szybkowaru) zalać wodą i gotować aż mięso będzie odchodziło od kości.
3.Po ugotowaniu obrane mięso(wraz ze skórkami) i włoszczyznę pokroić w drobną kostkę. Osobno odłożyć marchewkę.
3. Do wywaru który pozostał dolać tyle wody aby w sumie było 3 litry, wszystko zagotować. Dodać 1 1/2 opakowania żelatyny.
4. Doprawić pieprzem, maggi, majerankiem i ewentualnie solą.
5. Na blasze do pieczenia ciast (lub do innych pojemniczków) położyć pokrojoną marchewkę, mięso i zalać wywarem z żelatyną.
6. Postawić w chłodne miejsce do stężenia.