Galareta "zimne nóżki
m7
Tradycyjna, wszystkim znana, ale nieco zapomniana. a szkoda bo bardzo potrzebna do obudowy kości i stawów, szczególnie gdy bolą
0
0 / 0
Tradycyjna, wszystkim znana, ale nieco zapomniana. a szkoda bo bardzo potrzebna do obudowy kości i stawów, szczególnie gdy bolą
16
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
0.50 kg wieprzowina golonka ze skórą
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
0.50 łyżeczka majeranek
1 łyżeczka maggi
1 łyżeczka sok z cytryny
2 szt. nogi wieprzowe
1 szt. cebula
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
0.50 szt. seler
0.50 szt. por
1 szt. liść laurowy
4 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szt. czosnek
1.50 szt. żelatyna
Przygotowanie
1.Cebulę pokroić w talarki i przypalić na blacie kuchni lub na suchej patelni.
2.Golonkę, nóżki, włoszczyznę, liść laurowy, ziele, czosnek,sól - włożyć do garnka (najlepiej do szybkowaru) zalać wodą i gotować aż mięso będzie odchodziło od kości.
3.Po ugotowaniu obrane mięso(wraz ze skórkami) i włoszczyznę pokroić w drobną kostkę. Osobno odłożyć marchewkę.
3. Do wywaru który pozostał dolać tyle wody aby w sumie było 3 litry, wszystko zagotować. Dodać 1 1/2 opakowania żelatyny.
4. Doprawić pieprzem, maggi, majerankiem i ewentualnie solą.
5. Na blasze do pieczenia ciast (lub do innych pojemniczków) położyć pokrojoną marchewkę, mięso i zalać wywarem z żelatyną.
6. Postawić w chłodne miejsce do stężenia.