Galareta "zimne nóżki

m7
Galareta "zimne nóżki

0

0 / 0

Tradycyjna, wszystkim znana, ale nieco zapomniana. a szkoda bo bardzo potrzebna do obudowy kości i stawów, szczególnie gdy bolą

16

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

0.50 kg wieprzowina golonka ze skórą

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

0.50 łyżeczka majeranek

1 łyżeczka maggi

1 łyżeczka sok z cytryny

2 szt. nogi wieprzowe

1 szt. cebula

2 szt. marchew

1 szt. pietruszka

0.50 szt. seler

0.50 szt. por

1 szt. liść laurowy

4 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 szt. czosnek

1.50 szt. żelatyna

Przygotowanie


1

1.Cebulę pokroić w talarki i przypalić na blacie kuchni lub na suchej patelni.

2

2.Golonkę, nóżki, włoszczyznę, liść laurowy, ziele, czosnek,sól - włożyć do garnka (najlepiej do szybkowaru) zalać wodą i gotować aż mięso będzie odchodziło od kości.

3

3.Po ugotowaniu obrane mięso(wraz ze skórkami) i włoszczyznę pokroić w drobną kostkę. Osobno odłożyć marchewkę.

4

3. Do wywaru który pozostał dolać tyle wody aby w sumie było 3 litry, wszystko zagotować. Dodać 1 1/2 opakowania żelatyny.

5

4. Doprawić pieprzem, maggi, majerankiem i ewentualnie solą.

6

5. Na blasze do pieczenia ciast (lub do innych pojemniczków) położyć pokrojoną marchewkę, mięso i zalać wywarem z żelatyną.

7

6. Postawić w chłodne miejsce do stężenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły