Galareta z nóżek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Galareta z nóżek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1714468972936.jpg&w=3840&q=75)
Galareta z nóżek, znana również jako zimne nóżki, to tradycyjny przysmak kuchni polskiej. Idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości lub różnego rodzaju imprezy. Gotowa galareta najlepiej smakuje skropiona octem i posypana drobno posiekaną cebulką. Smacznego!
0
0 / 0
Galareta z nóżek, znana również jako zimne nóżki, to tradycyjny przysmak kuchni polskiej. Idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości lub różnego rodzaju imprezy. Gotowa galareta najlepiej smakuje skropiona octem i posypana drobno posiekaną cebulką. Smacznego!
7
Składniki
210 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. nóżki wieprzowe
2 szt. marchewka
6 szt. ziarenka ziela angielskiego
4 szt. liście laurowe
2 szt. cebula
1 szt. ocet do podania
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Umyte nóżki wieprzowe oczyścić, umieścić w garnku i zalać zimną wodą, aby je całkowicie przykryć.
Dodać obraną marchew, liście laurowe, ziele angielskie pieprz i sól. Gotować ok. 3 godziny na małym ogniu, aż będą miękkie.
Mięso z nóżek obrać od kości i drobno pokroić. Marchew pokroić w kosteczkę.
Do foremki lub naczynia dodać mięso oraz marchewkę i zalać przecedzonym wywarem. Odstawić do lodówki do stężenia galarety.
Podawać z octem i cienko pokrojoną cebulą.