Galareta z nóżek

EkspertOdKuchni
Galareta z nóżek

0

0 / 0

Galareta z nóżek, znana również jako zimne nóżki, to tradycyjny przysmak kuchni polskiej. Idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości lub różnego rodzaju imprezy. Gotowa galareta najlepiej smakuje skropiona octem i posypana drobno posiekaną cebulką. Smacznego!

7

Składniki

210 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. nóżki wieprzowe

2 szt. marchewka

6 szt. ziarenka ziela angielskiego

4 szt. liście laurowe

2 szt. cebula

1 szt. ocet do podania

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Umyte nóżki wieprzowe oczyścić, umieścić w garnku i zalać zimną wodą, aby je całkowicie przykryć.

2

Dodać obraną marchew, liście laurowe, ziele angielskie pieprz i sól. Gotować ok. 3 godziny na małym ogniu, aż będą miękkie.

3

Mięso z nóżek obrać od kości i drobno pokroić. Marchew pokroić w kosteczkę.

4

Do foremki lub naczynia dodać mięso oraz marchewkę i zalać przecedzonym wywarem. Odstawić do lodówki do stężenia galarety.

5

Podawać z octem i cienko pokrojoną cebulą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły