Galareta z kurczaka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Galareta z kurczaka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976504772.jpeg&w=3840&q=75)
Zarówno na co dzień jak i na imprezę ze znajomymi.
0
0 / 0
Zarówno na co dzień jak i na imprezę ze znajomymi.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 szt. kurczak cały
1 szt. włoszczyzna
5 szt. pieprz
1 szt. grzyby suszone
2 szt. marchew
3 szt. jajko
3 łyżka żelatyna
0.50 łyżka sól
Przygotowanie
Sprawionego kurczaka należy zalać w garnku zimną wodą, tak aby go przykryła, postawić na ogniu i tuż przed zagotowaniem zsumować (zebrać z wierzchu pianę).
Następnie włożyć podwójny pęczek włoszczyzny (bez kapusty), kilka ziarenek pieprzu i gotować na bardzo słabym ogniu pod przykryciem około 45 min.
Jeśli chcemy, aby galareta miała nieco ostrzejszy smak, można dodać namoczony poprzedniego dnia suszony grzybek.
Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, dokładnie obrać z kości i skóry, następnie rozłożyć w miseczkach, przybrać pokrojoną marchewką i plasterkami jajek na twardo.
Rosół odcedzić, dodać żelatynę i podgrzać do momentu rozpuszczenia żelatyny.
Przestygniętą galaretą należy zalać mięso w miseczkach.
Odstawić do stężenia.