Galareta z kurczaka

m7
Galareta z kurczaka

0

0 / 0

Zarówno na co dzień jak i na imprezę ze znajomymi.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 szt. kurczak cały

1 szt. włoszczyzna

5 szt. pieprz

1 szt. grzyby suszone

2 szt. marchew

3 szt. jajko

3 łyżka żelatyna

0.50 łyżka sól

Przygotowanie


1

Sprawionego kurczaka należy zalać w garnku zimną wodą, tak aby go przykryła, postawić na ogniu i tuż przed zagotowaniem zsumować (zebrać z wierzchu pianę).

2

Następnie włożyć podwójny pęczek włoszczyzny (bez kapusty), kilka ziarenek pieprzu i gotować na bardzo słabym ogniu pod przykryciem około 45 min.

3

Jeśli chcemy, aby galareta miała nieco ostrzejszy smak, można dodać namoczony poprzedniego dnia suszony grzybek.

4

Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, dokładnie obrać z kości i skóry, następnie rozłożyć w miseczkach, przybrać pokrojoną marchewką i plasterkami jajek na twardo.

5

Rosół odcedzić, dodać żelatynę i podgrzać do momentu rozpuszczenia żelatyny.

6

Przestygniętą galaretą należy zalać mięso w miseczkach.

7

Odstawić do stężenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły