Galareta mięsna
m7
Lubiana galaretka z mięsem i warzywami.
0
5 / 1
Lubiana galaretka z mięsem i warzywami.
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szt. wieprzowina golonka ze skórą
6 g pieprz ziarnisty
4 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
2 szt. marchew
1 szt. nać pietruszki
5 łyżka groszek zielony
2 łyżka sól
2 łyżka żelatyna
2 łyżka ocet
Przygotowanie
Wlać tyle wody do garnka, aby przykryła golonkę. Dodać ziele, liść laurowy, sól, pieprz oraz marchewkę i gotować do miękkości mięsa (co jakiś czas dolewając ubywającą wodę).
Gdy mięso jest miękkie należy je obrać, z wody wyjąć przyprawy i marchewkę i rozpuścić w niej żelatynę.
Do półmisków lub mniejszych miseczek włożyć mięso, groszek i pokrojoną marchewkę. Zalać tężejącą galareta i odstawić do lodówki do stężenia.
Następnie miseczki ogrzewać nad parą i szybkim ruchem obrócić i wyjąć. Podać z natką pietruszki i octem.