Galareta drobiowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Galareta drobiowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974777670.jpeg&w=3840&q=75)
galareta drobiowa
0
0 / 0
galareta drobiowa
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
1 szczyp. sól, pieprz
3 l woda
5 szt. udka kurze ze skórą
0.50 szt. groszek zielony konserwowy
5 szt. ząbek czosnku
2 szt. żelatyna
Przygotowanie
mięso umyć zalać wodą z Vegetą gotować ok 45 min
dodać włoszczyznę i gotować ok 1-2godziny (robimy rosół klarowny)
wyjmujemy mięso i warzywa, do wywaru dodajemy przeciśnięty czosnek, wywar odcedzamy przez pieluchę po ok 20 min
żelatynę zalewamy wodą (małą ilością)
po 10 min wlewamy ok 2 szkl ciepłego wywaru i mieszamy aby się rozpuściły grudki, łączymy z resztą wywaru i mieszamy
do kubeczków lub miseczek wkładamy pokrojone kawałki mięsa i można dać warzywa np groszek, zalewamy wywarem, jak się schłodzi wkładamy do lodówki aż mocno stężeje