Fuczki łazankowe z karpiem w pomidorach

polska-pl2
Fuczki łazankowe z karpiem w pomidorach

1

5 / 2

Wigilia to dla wielu najradośniejszy dzień w roku, którego kulminacją jest spożywana wraz z rodziną wieczerza wigilijna, na której nie może zabraknąć karpia, kapusty kiszonej, grzybów, czy łazanek. Przygotowanie tych specyficznych potraw wymaga całodniowego zaangażowania całej rodziny, ale następnego dnia możemy również cieszyć się owymi potrawami w nieco innej wersji i to w myśl nie mającej tak rozległej tradycji zasady „zero waste”. W tej potrawie polecam wykorzystać aż cztery potrawy, które zostały na stole wigilijnym w połączeniu z zaledwie dwoma nowymi półproduktami.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g karp

300 g kapusta z grzybami

150 g makaron łazanki lubella

1 pusz. pomidory całe bez skóry łowicz

1 szt. jajko

50 olej rzepakowy uniwersalny

1 szcz. pietruszka

Przygotowanie


1

Do potrawy wykorzystujemy: - smażonego na wigilię karpia. Wcześniej oczyszczonego, wy-filetowanego i przyprawionego solą, pieprzem i skropionego cytryną i podsmażonego na rumiano w kawałkach na patelni z rozgrzanym masłem i oliwą. Smażymy w zależności od wielkości od 5-7 minut z każdej strony. - ugotowane według przepisu na opakowaniu łazanki Lubella, których nie wymieszaliśmy z masą makowo-bakaliową. - kapustę z grzybami, również pozostałą z wigilii, wcześniej podsmażoną, przyprawioną solą i pieprzem i podduszoną około 20 minut (do lekkiego podsmażenia), z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

2

Łazanki belendujemy na gładką masę z dodatkiem jajka, po czym mieszamy z kapustą.

3

Pomidory z puszki Łowicz podgrzewamy w garnuszku, doprawiamy i dodajemy wcześniej podsmażonego karpia. W tym czasie podgrzewamy na patelni olej z masłem klarowanym i smażymy z dwóch stron na złoto niewielkie placki z kapusty i zblendowanych łazanek. Odkładamy na papier kuchenny. Podajemy z karpiem w pomidorach i pietruszką.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Ryby

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły