Fuczki łazankowe z karpiem w pomidorach
polska-pl2
Wigilia to dla wielu najradośniejszy dzień w roku, którego kulminacją jest spożywana wraz z rodziną wieczerza wigilijna, na której nie może zabraknąć karpia, kapusty kiszonej, grzybów, czy łazanek. Przygotowanie tych specyficznych potraw wymaga całodniowego zaangażowania całej rodziny, ale następnego dnia możemy również cieszyć się owymi potrawami w nieco innej wersji i to w myśl nie mającej tak rozległej tradycji zasady „zero waste”. W tej potrawie polecam wykorzystać aż cztery potrawy, które zostały na stole wigilijnym w połączeniu z zaledwie dwoma nowymi półproduktami.
1
5 / 2
Wigilia to dla wielu najradośniejszy dzień w roku, którego kulminacją jest spożywana wraz z rodziną wieczerza wigilijna, na której nie może zabraknąć karpia, kapusty kiszonej, grzybów, czy łazanek. Przygotowanie tych specyficznych potraw wymaga całodniowego zaangażowania całej rodziny, ale następnego dnia możemy również cieszyć się owymi potrawami w nieco innej wersji i to w myśl nie mającej tak rozległej tradycji zasady „zero waste”. W tej potrawie polecam wykorzystać aż cztery potrawy, które zostały na stole wigilijnym w połączeniu z zaledwie dwoma nowymi półproduktami.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g karp
300 g kapusta z grzybami
150 g makaron łazanki lubella
1 pusz. pomidory całe bez skóry łowicz
1 szt. jajko
50 olej rzepakowy uniwersalny
1 szcz. pietruszka
Przygotowanie
Do potrawy wykorzystujemy: - smażonego na wigilię karpia. Wcześniej oczyszczonego, wy-filetowanego i przyprawionego solą, pieprzem i skropionego cytryną i podsmażonego na rumiano w kawałkach na patelni z rozgrzanym masłem i oliwą. Smażymy w zależności od wielkości od 5-7 minut z każdej strony. - ugotowane według przepisu na opakowaniu łazanki Lubella, których nie wymieszaliśmy z masą makowo-bakaliową. - kapustę z grzybami, również pozostałą z wigilii, wcześniej podsmażoną, przyprawioną solą i pieprzem i podduszoną około 20 minut (do lekkiego podsmażenia), z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Łazanki belendujemy na gładką masę z dodatkiem jajka, po czym mieszamy z kapustą.
Pomidory z puszki Łowicz podgrzewamy w garnuszku, doprawiamy i dodajemy wcześniej podsmażonego karpia. W tym czasie podgrzewamy na patelni olej z masłem klarowanym i smażymy z dwóch stron na złoto niewielkie placki z kapusty i zblendowanych łazanek. Odkładamy na papier kuchenny. Podajemy z karpiem w pomidorach i pietruszką.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Ryby
Gluten
Jajka