Fuczki

EkspertOdKuchni
Fuczki

0

0 / 0

Fuczki to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego podstawowym składnikiem jest kiszona kapusta. Wyglądem i sposobem przygotowania mogą przypominać placki ziemniaczane. Smaży się je na rozgrzanym oleju do zarumienienia, a następnie można podawać na wiele sposobów — w towarzystwie śmietany, jogurtu, gulaszu lub ulubionych świeżych ziół. To świetny sposób na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny, który zasmakuje wszystkim miłośnikom kiszonek i klasycznych rozwiązań kulinarnych. Smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g kapusta kiszona

2 łyżka mąka krupczatka lubella

200 g mleko

1 szt. cebula biała

1 szt. jajko

1 szt. marchew

1 łyżka jogurt naturalny

1 szcz. pieprz, sól do smaku

1 szcz. suszony majeranek

1 szcz. kminek

1 szt. oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

Kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru wody i siekamy drobno. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach (jeśli w kapuście kiszonej jest dużo marchewki, możemy z niej zrezygnować).

2

W misce łączymy mąkę krupczatkę z mlekiem i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Mieszamy całość za pomocą rózgi, aby wszystkie składniki się połączyły. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.

3

Kapustę kiszoną łączymy z masą i odstawiamy na 15 minut.

4

Na rozgrzanej patelni wlewamy oliwę lub olej. Za pomocą łyżki kładziemy na patelnię ciasto na fuczki i smażymy na rumiany kolor, a następnie przekładamy na drugą stronę.

5

Fuczki po usmażeniu można położyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

6

Fuczki podajemy z jogurtem naturalnym i posypujemy koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły