Fuczki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Fuczki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974821533.jpeg&w=3840&q=75)
Fuczki to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego podstawowym składnikiem jest kiszona kapusta. Wyglądem i sposobem przygotowania mogą przypominać placki ziemniaczane. Smaży się je na rozgrzanym oleju do zarumienienia, a następnie można podawać na wiele sposobów — w towarzystwie śmietany, jogurtu, gulaszu lub ulubionych świeżych ziół. To świetny sposób na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny, który zasmakuje wszystkim miłośnikom kiszonek i klasycznych rozwiązań kulinarnych. Smacznego!
0
0 / 0
Fuczki to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego podstawowym składnikiem jest kiszona kapusta. Wyglądem i sposobem przygotowania mogą przypominać placki ziemniaczane. Smaży się je na rozgrzanym oleju do zarumienienia, a następnie można podawać na wiele sposobów — w towarzystwie śmietany, jogurtu, gulaszu lub ulubionych świeżych ziół. To świetny sposób na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny, który zasmakuje wszystkim miłośnikom kiszonek i klasycznych rozwiązań kulinarnych. Smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g kapusta kiszona
2 łyżka mąka krupczatka lubella
200 g mleko
1 szt. cebula biała
1 szt. jajko
1 szt. marchew
1 łyżka jogurt naturalny
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szczyp. suszony majeranek
1 szczyp. kminek
1 szt. oliwa do smażenia
Przygotowanie
Kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru wody i siekamy drobno. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach (jeśli w kapuście kiszonej jest dużo marchewki, możemy z niej zrezygnować).
W misce łączymy mąkę krupczatkę z mlekiem i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Mieszamy całość za pomocą rózgi, aby wszystkie składniki się połączyły. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
Kapustę kiszoną łączymy z masą i odstawiamy na 15 minut.
Na rozgrzanej patelni wlewamy oliwę lub olej. Za pomocą łyżki kładziemy na patelnię ciasto na fuczki i smażymy na rumiany kolor, a następnie przekładamy na drugą stronę.
Fuczki po usmażeniu można położyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Fuczki podajemy z jogurtem naturalnym i posypujemy koperkiem.