Frytki z warzyw z sosem sriracha mayo
EkspertOdKuchni
Frytki z warzyw z sosem sriracha mayo to idealna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. W tym zestawieniu znajdziemy również chrupiącego batata, buraka, seler oraz marchew. To świetny wybór jako dodatek do dań głównych lub samodzielna przekąska na różnego rodzaju imprezy i spotkania. W połączeniu z dipem na bazie tajskiego sosu sriracha i kremowego majonezu całość nabiera dodatkowego smaku i aromatu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
490
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Frytki z warzyw z sosem sriracha mayo to idealna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. W tym zestawieniu znajdziemy również chrupiącego batata, buraka, seler oraz marchew. To świetny wybór jako dodatek do dań głównych lub samodzielna przekąska na różnego rodzaju imprezy i spotkania. W połączeniu z dipem na bazie tajskiego sosu sriracha i kremowego majonezu całość nabiera dodatkowego smaku i aromatu. Życzymy smacznego!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. ziemniaki
1 szt. burak
0.50 szt. seler
1 szt. batat
4 łyżka majonez krakus
2 szt. marchew
1 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 łyżka sos sriracha
2 łyżka czosnek suszony
3 łyżka przyprawa harissa w proszku
1 łyżka oregano
4 łyżka oliwa z oliwek
1 pęcz. świeży rozmaryn
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 185°C z termoobiegiem.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w grubsze paski.
Pokrojone warzywa doprawić harissą, czosnkiem suszonym, oregano, solą, pieprzem i polać oliwą. Dokładnie wymieszać.
Frytki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodać rozmaryn i piec ok. 30-40 minut.
W międzyczasie wymieszać majonez z sosem sriracha, ketchupem oraz pieprzem.
Frytki podawać z przygotowanym sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
490
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.