Frytki z warzyw z sosem sriracha mayo

EkspertOdKuchni
Frytki z warzyw z sosem sriracha mayo

0

0 / 0

Frytki z warzyw z sosem sriracha mayo to idealna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. W tym zestawieniu znajdziemy również chrupiącego batata, buraka, seler oraz marchew. To świetny wybór jako dodatek do dań głównych lub samodzielna przekąska na różnego rodzaju imprezy i spotkania. W połączeniu z dipem na bazie tajskiego sosu sriracha i kremowego majonezu całość nabiera dodatkowego smaku i aromatu. Życzymy smacznego!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. ziemniaki

1 szt. burak

0.50 szt. seler

1 szt. batat

4 łyżka majonez krakus

2 szt. marchew

1 łyżka ketchup kotlin łagodny

2 łyżka sos sriracha

2 łyżka czosnek suszony

3 łyżka przyprawa harissa w proszku

1 łyżka oregano

4 łyżka oliwa z oliwek

1 pęcz. świeży rozmaryn

Przygotowanie


1

Rozgrzać piekarnik do 185°C z termoobiegiem.

2

Warzywa umyć, obrać i pokroić w grubsze paski.

3

Pokrojone warzywa doprawić harissą, czosnkiem suszonym, oregano, solą, pieprzem i polać oliwą. Dokładnie wymieszać.

4

Frytki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodać rozmaryn i piec ok. 30-40 minut.

5

W międzyczasie wymieszać majonez z sosem sriracha, ketchupem oraz pieprzem.

6

Frytki podawać z przygotowanym sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

490

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

53

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły