Frytki z warzyw w panierce panko

Lubella
Frytki z warzyw w panierce panko

0

0 / 0

Chrupiące, kolorowe i pełne smaku – frytki z warzyw w panierce panko to zdrowa alternatywa dla klasycznych frytek, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Doskonałe na imprezę, rodzinny wieczór filmowy czy jako element lunchboxa. Podawaj z ulubionym sosem – czosnkowym, jogurtowym lub pikantnym dipem – i ciesz się smakiem warzyw w nowej, pysznej odsłonie!

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g pomidorki koktajlowe

1 szt. brokuł

200 g fasolka szparagowa

100 g mąka pszenna lubella

150 ml woda

1 szczyp. sól

150 g panko

500 ml olej do smażenia

Przygotowanie


1

Pomidorki koktajlowe sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i osusz.

2

Brokuł podziel na małe różyczki.

3

Fasolkę szparagową oczyść i odetnij końce.

4

Fasolkę i brokuł ugotuj w osolonym wrzątku.

5

W misce wymieszaj mąkę, wodę i sól, aż powstanie lekko płynne ciasto.

6

Każde warzywo zanurz najpierw w cieście, a następnie obtocz dokładnie w panko.

7

Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub w garnku do temperatury około 180°C.

8

Smaż frytki partiami na złoty kolor (około 3–4 minuty), odcedź na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły