Frytki z tostów francuskich z powidłami śliwkowymi
maspexdigital
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne tosty francuskie, koniecznie wypróbuj nasz przepis frytki z tostów francuskich, podane z powidłami śliwkowymi. Przygotuj chleb tostowy, pokrój kilka kromek w grubsze paski. Każdy z nich obtocz w jajku z mlekiem, a następnie usmaż dokładnie z obu stron na patelni. Przed podaniem odsącz za pomocą ręcznika papierowego nadmiar tłuszczu z grzanek. Przepis na frytki z tostów francuskich z powidłami śliwkowymi to doskonała propozycja na wieczorną przekąskę – na przykład na filmowy wieczór!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3335
kcal
Białka
89
gram
Węglowodany
641
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne tosty francuskie, koniecznie wypróbuj nasz przepis frytki z tostów francuskich, podane z powidłami śliwkowymi. Przygotuj chleb tostowy, pokrój kilka kromek w grubsze paski. Każdy z nich obtocz w jajku z mlekiem, a następnie usmaż dokładnie z obu stron na patelni. Przed podaniem odsącz za pomocą ręcznika papierowego nadmiar tłuszczu z grzanek. Przepis na frytki z tostów francuskich z powidłami śliwkowymi to doskonała propozycja na wieczorną przekąskę – na przykład na filmowy wieczór!
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 opak. kromka chleba tostowego pszennego
2 szt. jajka zerówki
1 łyżka mleko
1 łyżka masło
1 opak. powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
W głębokim talerzu rozkłócamy jajka z łyżką mleka.
Na patelni rozpuszczamy masło.
Kromki chleba tostowego kroimy w paski, tak aby przypominały nieco grubsze frytki. Każdy kawałek obtaczamy z każdej strony w jajku z mlekiem.
Smażymy na maśle z każdej strony, aż się zrumienią.
Grzanki układamy przed podaniem jeszcze na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszcz. Zajadamy, maczając tostowe frytki w węgierkowych powidłach Łowicz. Dzięki doskonałej, smarownej konsystencji i wyjątkowemu smakowi świetnie sprawdzą się w roli sosu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3335
kcal
Białka
89
gram
Węglowodany
641
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.