Frytki z tostów francuskich z powidłami śliwkowymi

maspexdigital
Frytki z tostów francuskich z powidłami śliwkowymi

1

5 / 1

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne tosty francuskie, koniecznie wypróbuj nasz przepis frytki z tostów francuskich, podane z powidłami śliwkowymi. Przygotuj chleb tostowy, pokrój kilka kromek w grubsze paski. Każdy z nich obtocz w jajku z mlekiem, a następnie usmaż dokładnie z obu stron na patelni. Przed podaniem odsącz za pomocą ręcznika papierowego nadmiar tłuszczu z grzanek. Przepis na frytki z tostów francuskich z powidłami śliwkowymi to doskonała propozycja na wieczorną przekąskę – na przykład na filmowy wieczór!

5

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 opak. kromka chleba tostowego pszennego

2 szt. jajka zerówki

1 łyżka mleko

1 łyżka masło

1 opak. powidła śliwkowe łowicz

Przygotowanie


1

W głębokim talerzu rozkłócamy jajka z łyżką mleka.

2

Na patelni rozpuszczamy masło.

3

Kromki chleba tostowego kroimy w paski, tak aby przypominały nieco grubsze frytki. Każdy kawałek obtaczamy z każdej strony w jajku z mlekiem.

4

Smażymy na maśle z każdej strony, aż się zrumienią.

5

Grzanki układamy przed podaniem jeszcze na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszcz. Zajadamy, maczając tostowe frytki w węgierkowych powidłach Łowicz. Dzięki doskonałej, smarownej konsystencji i wyjątkowemu smakowi świetnie sprawdzą się w roli sosu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3335

kcal

Białka

89

gram

Węglowodany

641

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły