Frytki z batatów z dipami
Łowicz
Frytki z batatów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych frytek, która doskonale smakuje w towarzystwie dipu pomidorowego i jogurtowego. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie słodko-słone połączenia kulinarne. Frytki świetnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do dania głównego. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
157
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Frytki z batatów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych frytek, która doskonale smakuje w towarzystwie dipu pomidorowego i jogurtowego. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie słodko-słone połączenia kulinarne. Frytki świetnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do dania głównego. Smacznego!
16
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg bataty
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
300 ml passata pomidorowa łowicz
50 ml jogurt naturalny
50 ml sok z cytryny
1 łyżecz. musztarda stołowa
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. papryczka chili
1 szt. cebula biała
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka wędzona
1 szczyp. cukier
2 łyżka olej do smażenia
1 łyżka masło do smażenia
1 łyżka papryczki jalapeno
Przygotowanie
Bataty obieramy i kroimy w grubsze słupki. Gotujemy w osolonej wodzie na al dente.
W garnku na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę białą, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i papryczkę chilli.
Dodajemy passatę pomidorową i przecier pomidorowy. Całość doprawiamy przyprawami i dusimy do uzyskania gęstego dipu.
W misce łączymy ze sobą jogurt naturalny z sokiem z cytryny i musztardą. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i doprawiamy solą i pieprzem.
W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy w nim ugotowane bataty na rumiany kolor.
Frytki z batatów podajemy z dipem pomidorowym i jogurtowym. Całość posypujemy papryczkami jalapeno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
157
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.