Frytki z batatów z dipami

Łowicz
Frytki z batatów z dipami

0

0 / 0

Frytki z batatów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych frytek, która doskonale smakuje w towarzystwie dipu pomidorowego i jogurtowego. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie słodko-słone połączenia kulinarne. Frytki świetnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do dania głównego. Smacznego!

16

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg bataty

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

300 ml passata pomidorowa łowicz

50 ml jogurt naturalny

50 ml sok z cytryny

1 łyżecz. musztarda stołowa

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. papryczka chili

1 szt. cebula biała

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. papryka wędzona

1 szczyp. cukier

2 łyżka olej do smażenia

1 łyżka masło do smażenia

1 łyżka papryczki jalapeno

Przygotowanie


1

Bataty obieramy i kroimy w grubsze słupki. Gotujemy w osolonej wodzie na al dente.

2

W garnku na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę białą, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i papryczkę chilli.

3

Dodajemy passatę pomidorową i przecier pomidorowy. Całość doprawiamy przyprawami i dusimy do uzyskania gęstego dipu.

4

W misce łączymy ze sobą jogurt naturalny z sokiem z cytryny i musztardą. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i doprawiamy solą i pieprzem.

5

W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy w nim ugotowane bataty na rumiany kolor.

6

Frytki z batatów podajemy z dipem pomidorowym i jogurtowym. Całość posypujemy papryczkami jalapeno.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły