Frytki z batatów

kontakt_1
Frytki z batatów

0

5 / 1

Frytki z batatów to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub przekąska w towarzystwie ulubionego sosu. Bataty pieczone w piekarniku są chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i kremowe w środku. Ich naturalna słodycz doskonale komponuje się rozmarynem, a nawet cynamonem lub kuminem. Smacznego!

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. bataty słodkie ziemniaki

5 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. suszony rozmaryn

Przygotowanie


1

Bataty kroimy w słupki.

2

Następnie polewamy je oliwą i doprawiamy przyprawami.

3

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.

4

Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej pokrojone bataty i pieczemy przez około 25 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

841

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

93

gram

Tłuszcze

50

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły