Frytki z batatów
kontakt_1
Frytki z batatów to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub przekąska w towarzystwie ulubionego sosu. Bataty pieczone w piekarniku są chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i kremowe w środku. Ich naturalna słodycz doskonale komponuje się rozmarynem, a nawet cynamonem lub kuminem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
841
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Frytki z batatów to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub przekąska w towarzystwie ulubionego sosu. Bataty pieczone w piekarniku są chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i kremowe w środku. Ich naturalna słodycz doskonale komponuje się rozmarynem, a nawet cynamonem lub kuminem. Smacznego!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. bataty słodkie ziemniaki
5 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. suszony rozmaryn
Przygotowanie
Bataty kroimy w słupki.
Następnie polewamy je oliwą i doprawiamy przyprawami.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej pokrojone bataty i pieczemy przez około 25 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
841
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.